Makó és környéke

2012.07.23. 20:42

Haslövés végzett az M43-asnál talált katonával

Makó - Több mint egy évig vizsgálták a szakértők az M43-as építése közben tavaly előkerült emberi maradványokat. Az elhunyt nagy valószínűséggel a Vörös Hadsereg katonája volt, haslövés, májsérülés okozhatta a halálát. A Honvédelmi Minisztérium Oroszországgal tárgyal az újratemetésről.

Bakos András

Tavaly április 26-án az M43-as közelében, egy bejáró építése közben, sásos területen bukkantak rá a munkások egy ember maradványaira. 50 centiméter mélyen volt a földben. Erősen korrodálódott töltényeket találtak nála, és a ruha maradványai is arra utaltak, hogy katona lehetett. Exhumálták, a rendőrség vizsgálatot indított, amelybe a Honvédelmi Minisztérium is bekapcsolódott.

A HM sajtóirodája most azt a tájékoztatást adta, hogy július 16-án megkapta a Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály a Makói Rendőrkapitányság által indított közigazgatási hatósági eljárás eredményét. Ilyenkor először az elhunyt katona kilétét próbálják megállapítani, ha ez nem lehetséges, legalább azt, melyik állam hadseregében szolgálhatott. Olyan azonosítót nem találtak, amelyből a személyazonosság kideríthető lett volna. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézete által adott igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint „az előtalált csontmaradványok egy 36–50 év közötti, 175–186 cm testmagasságú férfitól származnak, akinek a halálát valószínűsíthetően haslövés, májsérülés, illetve vérveszteség okozta" – olvasható a jelentésben.
Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő az erősen korrodálódott, 36 darab 7,62x25 milliméteres TT-töltényről azt mondta, „nagy a valószínűsége annak, hogy szovjet gyártmányúak."

Katonasír a sás alól. Nem sikerült kideríteni, ki lehetett. Fotó: Segesvári Csaba

Katonasír a sás alól. Nem sikerült kideríteni, ki lehetett. Fotó: Segesvári Csaba
A többi fémtárgyat és szövetmaradványt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai tanulmányozták. Egy úgynevezett párizsikapocs darabja, és két, ötágú csillagmotívummal díszített gomb volt alkalmas az azonosításra, ezek pedig a szovjet Vörös Hadseregben rendszeresített felszerelési tárgyak voltak. A három szakértői vélemény alapján az elesett férfi minden valószínűség szerint a Szovjetunió katonája volt.
Arról, hogy hol és mikor temessék újra az ismeretlen katonát, és a költségek viseléséről a minisztérium egyeztet az Oroszországi Föderáció Nagykövetségével. A vizsgálat eddigi költségeit a magyar állam állta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!