Makó és környéke

2014.10.13. 23:06

Húsz éve készítik a savanyúságot

Nagyér - A nagyéri savanyító kényszervállalkozásnak indult, ma már 18 állandó munkatársat foglalkoztatnak. Itt dolgozzák fel többek között az önkormányzat startmunkásai által megtermelt kápia paprikát is.

Kovács Erika

[namelink name="Lőrincz Imre"] és felesége 1994-ben, vagyis éppen húsz éve alapították a savanyító céget. Ma már a Dél-Alföld három megyéjében is jól ismerik termékeiket.

– A véletlen és a kényszer is közrejátszott a cég alapításában – mondta Lőrincz Imre, a cég vezetője.

– Akkoriban Tótkomlóson dolgoztam hentesként. A vevőink egy idős nénitől vásárolták a húshoz a savanyú káposztát. Hogy ne kelljen a vevőknek több üzletbe is betérniük a káposztalevesbe valók beszerzéséért, a boltunk megvette Havrán nénitől a káposztát. A néni azonban életkora miatt már nem győzte a munkát, és szólt, hogy szívesen átadná a tudását. Ez arra az időszakra esett, amikor a feleségem munkanélküli lett, és a négy gyerek mellett nem járhatott el vidékre dolgozni. Belevágtunk a savanyításba – mesélte Lőrincz Imre, aki közben Szegeden tartósítóipari szakmunkás végzettséget is szerzett.

Megvásároltak egy épületet, átalakították. Eleinte csak savanyú káposztát, uborkát, céklát és vegyes vágottat készítettek.

– Induláskor nem volt annyi tőkénk, hogy megvegyük az alapanyagot. Hitelbe kaptuk meg a termelőktől, akik megbíztak bennünk. A piackutatást is magam végeztem. Talán ez volt a legnehezebb feladat. Voltak olyan üzletek, ahol már eleve 3-4 cég savanyúságait kínálták. A miénk is ott maradhatott, s a vásárlók döntötték el, hogy kiét vásárolják szívesebben.

Készül a nagyéri savanyú káposzta. A szerző felvétele

Készül a nagyéri savanyú káposzta. A szerző felvétele
Lőrincz Imre sorolta, jelenleg több mint 20-féle termékük van, 60-féle kiszerelésben, amiket a vevők igényeihez alakítottak. Ma már 18 állandó dolgozójuk van, köztük a négy közül három gyerekük is. A szezonban még további 5-6 munkást foglalkoztatnak. Az alapanyag egy része is a faluból kerül ki. A káposzta „induló" készletét például a dolgozók termesztik a saját földjükön, a kápia paprikát pedig az önkormányzattól veszik. Lőrincz Imre azt is megemlítette, a közmunkaprogramok miatt elvesztették piacuk egy szegmensét, a napközi konyhákat. Számos önkormányzat a közmunkaprogramban termelteti meg a zöldség egy részét, és a savanyítást is maguk végzik.

A Nagyéri Savanyító Üzem ennek ellenére is csúcsra jár. A fejlesztési terveikről Lőrincz Imre egyelőre nem beszélt, mint mondta, ez nagyban függ attól, milyen pályázati lehetőségük lesz a következő időszakban. Az 1994-ben alapított cég idén 20 éves. A jubileumot megünnepelték: a dolgozók ópusztaszeri kiránduláson és vacsorán vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!