Makó és környéke

2008.07.30. 22:30

Idén sem több a vendég Makón

Makó - Az idei idegenforgalmi szezon jó esetben a tavalyihoz hasonló, talán még gyengébb – ezt a következtetést vonja le a vendégek számából a kempinges és a panziós.

Munkatársunktól

Nem tapasztalt növekedést a tavalyi nyár óta a vendégforgalomban a makói Autós csárda vezetője, Szabó Norbert. A város nyugati szélén, a 43-as mentén, a Báló ligetben található vendéglátóhelyen – mivel itt a főútvonal – természetesen elsősorban román érdeklődők jelentkeznek. Idén a törökök többsége elmaradt, ők valószínűleg már Szerbia felé járnak, ugyanakkor a Romániából érkezők picivel többen vannak. Az egy esztendeje nyílt, összesen ötven férőhelyes szálláshelyen a kétágyas szoba ára 10 ezer, a háromágyasé 12 ezer 500, a négyágyas pedig 15 ezer forintért bérelhető. Szabó Norbert azt mondja, a városban ez a legdrágább hely, ugyanakkor szolgáltatásaik arányban állnak az áraikkal.

Amiben nincs változás tavaly óta: a szobakulcsot kérők szinte mindig hétvégén érkeznek, és nyolcvan százalékuk csak egy napot marad. Jószerével egyedül a fürdő az, ami idegenforgalmi szempontból valamelyes vonzerőt jelent az itt megszállók számára. Szabó Norbert úgy kalkulál, hogy az igazából július közepén beindult szezon a jó idő miatt most szeptember elejéig elnyúlik – a forgalmat illetően javulásra azonban nem számít.

A kempingben is a hétvége erős

A családi vállalkozásban működő, összesen száz családnak férőhelyet biztosítani képes Maros-parti kempingben hasonló tapasztalatokról számoltak be lapunknak: kevesebb a holland és a német vendég, több a főként vásárlási céllal érkező román, a bolgár, de itt is a hétvégi csúcs és az egy-egy éjszakás foglalás a jellemző. Bár az elsősorban a természetkedvelőknek élményt nyújtó pihenőhelynek most kedvez a jó idő, és hogy eddig a Maros nem öntött ki, a forgalom valamivel szerényebb a tavalyinál, a kihasználtság pedig harmincszázalékos. Itt a sátorral vagy lakókocsival érkezők fejenként 1300 forintért tölthetnek el egy éjszakát, aki faházban aludna, 2400 forintot fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!