Ígéret az M43-asra, Makón

Kiss Imre Aranyhagyma-díjas gazdálkodóhoz és a Hagyma Kft. Bárány utcai telephelyére látogatott tegnap délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Makón. A kormányfő többek között azt ígérte: jövőre elkezdik és a következő ciklusban befejezik az M43-as gyorsforgalmi út építését.
Gyurcsány Ferenc megnézte a Makói Hagyma Kft. tisztítócsarnokát is. Fotó: Karnok Csaba

A kormányfő egy Békés megyei rendezvényre tartva tért be Makóra. Látogatását a legutóbbi hagymafesztiválon Aranyhagyma-díjjal kitüntetett gazdálkodó, Kiss Imre Váradi utcai portáján kezdte a polgármester, Buzás Péter és Gazdag János parlamenti képviselő társaságában. A Gyurcsány Ferencre várakozó, Makón ismert gazda, növényvédelmi szakmérnök azt mondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy betér hozzájuk az ország első embere. Ha módja lesz rá szóba hozza: biztosítson a kormány nagyobb védelmet a hazai agrártermékeknek az unión kívüli országokból érkező importtal szemben.

Kiss Imre egyébként fiával, Kiss Attila Leventével és a családdal közösen gazdálkodik: ötven hektáron termesztenek különböző haszonnövényeket – kalászosokat, zöldségféléket, közte természetesen fokhagymát, dohányt, fűszerpaprikát, és mákot a gyógyszeriparnak. Gyurcsány Ferenc a családi gazdaság traktorját nézte meg, no meg a színben száradó dohányleveleket és a fokhagymát, s közben alaposan kifaggatta Kisséket a termelés körülményeiről. Azt is megígérte nekik: utánanéz, megkapják-e decemberre a megpályázott AVOP-támogatást.

Bár a házigazda süteménnyel és üdítővel is kínálta a kormányfőt – csak egy pohár vízre maradt ideje. A kocsisor áthajtott a hét évvel ezelőtt alakult Makói Hagyma Kft. két utcával arrébb található szárító- és feldolgozóüzeméhez, amely Európa egyik legnagyobb, tizenhárom hektáron elterülő vöröshagyma-feldolgozó és -tisztító telepe; az ilyenkor bő száz, szezonidőben közel háromszáz embert foglalkoztató cég elsősorban nyugati piacra szállít különféle módon feldolgozott hagymatermékeket. A miniszterelnök két tisztítócsarnokot nézett meg és a termékskálával is megismerkedett. A cég első embere, Joó Sándor a kormányfő figyelmét elsősorban az exporttal kapcsolatos gondokra, illetve a magas termelési költségekre igyekezett felhívni. A miniszterelnök azt ígérte, továbbítja az észrevételeket a témával foglalkozó kormányzati szakembereknek.

A miniszterelnök sajtótájékoztatót is tartott a városházán. Többek között arra tett ígéretet, hogy jövőre elkezdik, a következő ciklusban pedig befejezik a 43-as főútvonal jelenleg óriási forgalmát átterelő, az autópálya szegedi végpontjához csatlakozó M43-as gyorsforgalmi út építését. Dicsérte a Makón működő kistérségi összefogást, Buzás Péter kérdésére pedig, hogy kormányzati segítséggel a makói ipari parkba lehetne-e irányítani egy nagybefektetőt, azt mondta: egyeztetni fog a gazdasági miniszterrel.

Rekordszámú alkotás cserélt gazdát 2019-ben a műtárgypiacon
Tavaly 550 ezer képzőművészeti műalkotást – festményt, szobrot, rajzot, fotót, metszetet, installációt – adtak el árverésen.
Csapadékos idő várható pénteken
Sokfelé megerősödik, főleg az északi és középső részeken viharossá fokozódik a szél.
Karcsúsító tippek mindenkinek
Nincs több kifogás, egyénre szabott tippjeinkkel most bárki lefogyhat!
Nem a mobil a legnépszerűbb, nem is a PC
Könnyű elfelejteni a hagyományos médiát, mint valami átmenetileg még létező, kihalóban lévő régiséget.
Pizsamában, egyedül kóborolt az életveszélyes út mellett egy kétéves fiú
A síneken is átmászhatott.
Díjazták a farsangi maskarákat
Farsangimaszk-készítő versenyt hirdetett a közelmúltban az iskolásoknak a bordányi Faluház és Könyvtár.