Ingyeningatlanok Kövegyen

Három nagy, ma már kihasználatlan épületét is bérbe adná Kövegy önkormányzata. Komoly befektető esetén pénzt sem kérnének hasznosításukért. Az óvodából és az idősek otthonából magánintézményt szeretnének, de a művelődési házat akár üzleti célra is átadnák. Eddig nem akadt érdeklődő.
Takács Zoltán polgármester a bezárt óvoda kulcsaival. Arra számítanak, hogy megpezsdül az élet a megye legkisebb falujában. Fotó: Schmidt Andrea

A Makótól 14 kilométerre és a nagylaki magyar–román határátkelőhelytől 7 kilométerre található Kövegy három épülete is funkció nélkül maradt az utóbbi években. Ezért úgy döntött a képviselő-testület, kedvező feltételekkel kiadnák az óvoda, az idősek otthona és a művelődési ház épületét. Komoly befektetési lehetőség a bentlakásos idősek gondozóháza és idősek klubja – vallja Takács Zoltán polgármester, hiszen az intézmény elméletileg működőképes és teljesen felszerelt.

– Csakúgy, mint az óvoda és a művelődési ház épületét, üzemeltetés fejében a gondozóházat is ingyen átadnánk, bár ahhoz, hogy a hatósági előírásoknak megfeleljen, becslésünk szerint 8-10 millió forintot kellene az épületre költeni – véli a polgármester. – Lehetne itt egy bentlakásos otthon is, hiszen a megye hasonló intézményeiben nagy a tumultus, többen is várnak, hogy bekerülhessenek, és Kövegy nagyon szép környezetben fekszik.

A polgármester hozzátette: bérleti díj gyanánt azt kérik, az érdeklődő tartsa karban az épületet, s viselje a felújítás költségét.

A falu 18 férőhelyes, teljes felszereléssel, játszótérrel rendelkező, és felújított óvodája is a bérelhető ingatlanok között szerepel. Az önkormányzat vezetője szerint a működés beindításához kevesebb, mint egymilliót kell az intézményre költenie a befektetőnek. A község anyagi okokból kényszerült még tavaly az ovi bezárására, hiszen a gyermeklétszám jelentősen lecsökkent, a 4-5 kicsi után járó normatíva pedig nem fedezte a működtetést. Örvendetes hír azonban, hogy közel egy év alatt tizenkettőre gyarapodott a kövegyi kisgyermekek száma, így – a környező településeken élő csöppségekkel kiegészítve – önálló csoportot indíthatnának.

– Az akár kétszáz fős rendezvények megszervezésére is alkalmas, többhelyiséges művelődési ház felhasználási célját nem kötjük meg: ha egy vállalkozás költözne a községünk kultúrintézményébe, azzal is elégedettek lennénk, hiszen a jelenlegi bérbeadások célja, hogy felpezsdüljön a falu élete, és néhány álláslehetőséget is teremthessünk – fogalmazott Takács.

A művelődési házra is rá kellene költeni néhány millió forintot, mert sajnos nincs benne vizesblokk.

A bérbeadásról szóló döntés nemrég született meg, jelentkező még nincs. A lehetséges befektetőknek tudniuk kell: az önkormányzat 10, illetve maximum 15 évre adja bérbe az ingatlanokat.

Árokba borult egy kisteherautó
Árokba borult egy oxigén palackokat szállító jármű Csólyospálos és Forráskút között.
A Hegedűs a háztetőn című musicalt mutatja be a kolozsvári magyar színház
A premiert pénteken tartják.
Harmadik alkalommal rendezik meg a hétvégi magyar iskolák találkozóját
Az idei esemény egyik témája az lesz, hogyan lehet egységes oktatási felületet biztosítani az intézmények számára.
Elképesztő sebességgel keringenek a Föld körül a magyar műholdak
Tervezett pályájuk élettartamának felénél járnak a december 6-án pályára állított ATL 1 és SMOG-P nevű magyar műholdak.
Épül a csongrádi fahíd - képgaléria
Sebességkorlátozás mellett 0-24 órás forgalom lesz a pontonhídon.
A rúdugró Duplantis közel volt az új világcsúcshoz
Armand Duplantis közel járt ahhoz, hogy 12 napon belül harmadszor is megdöntse a férfi rúdugrás világrekordját, ám a Liévinben rendezett fedettpályás atlétikai versenyen nem jutott át a 6,19 méteres magasságon.