Makó és környéke

2011.07.29. 22:43

Interjúk 1956-ról és a román felkelésről

Makó - A Makói Oktatási Központ is nyert 15 millió forint uniós támogatást az 1933–90 közötti időszak még élő tanúinak megszólaltatására – mondta el lapunknak az egyik tagintézmény, az Erdei Ferenc nevét viselő közgazdasági szakközépiskola vezetője, Kincses Tímea.

Munkatársunktól

A pénzből többek között technikai berendezéseket vásároltak, de jutott belőle például arra is, hogy az interjúkat készítő fiatalok jutalomképpen utalványokat kapjanak munkájukért.

Az Erdei- és a Galamb-iskolából összesen 6 pedagógus és 36 diák kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a Terror Háza Múzeum szakmai irányításával zajló dokumentációs tevékenységben, és összesen 75 interjút készítettek el – Makón ennyit egyetlen középiskola sem vállalt. A megszólalók között ott van az 1956-os budapesti harcok egyik résztvevője, de például Kiszombor egykori határőrparancsnoka is, aki a romániai forradalom napjaiban szolgált. Érdekesség, hogy az interjúalanyok közül mindössze néhányan kérték, hogy szavaikat ne publikálják a világhálón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!