Makó és környéke

2008.09.30. 21:32

Javaslat Fátyol Mihály szobrára

Makó - A művészet marad, az élet szalad – ez a jeligéje annak a pályázónak, aki valószínűleg elkészítheti Makón Fátyol Mihály cigányprímás szobrát. Az országos pályázatra tíz alkotó jelentkezett, a jeligés munkákat tegnap bírálta el a szakmai zsűri.

Szabó Imre

Tíz munka érkezett arra az országos szoborpályázatra, amelyet a makói önkormányzat a Fátyol Mihály-szobor elkészítésére írt ki. Mint korábban megírtuk, a város civil kezdeményezésre, az ugyancsak vendéglátós muzsikus Bozsogi Attila ötlete nyomán döntött úgy, hogy emléket állít a Korona Szállóban harmincnégy évig zenélt, ugyanakkor határainkon túl is ismert cigányprímásnak. A szakmai zsűri tegnap megnézte a maketteket, és úgy döntött, „a művészet marad, az élet szalad" jeligéjű pályázó alkotását javasolja megvalósítani a testületnek. Az alkotás, amely várhatóan jövő szeptemberben kerül bronzba öntve, kőtalapzaton a Korona elé, Fátyol Mihályt nem játék közben, hanem kezében hegedűjével egy vendéglői tonettszék mellett ábrázolja, ezzel is kifejezve szerénységét és szakmai alázatát.

Fátyol Mihály legkisebb fia, Tivadar a megvalósításra javasolt szobor makettjével A szerző fotója

Fátyol Mihály legkisebb fia, Tivadar a megvalósításra javasolt szobor makettjével
A szerző fotója

A jövőre száz éve született jeles muzsikus szobrának felállítására Makón közadakozás is indult. Karsai Ildikó művészeti tanácsos lapunknak elmondta: eddig bő háromszázezer forint gyűlt össze erre a célra, de a városháza bejáratánál továbbra is kaphat csekket, aki erre szeretne áldozni. A megvalósításra javasolt mű gazdája egyébként pályázati anyagában úgy kalkulált, a teljes költségvetés 14,5 millió forint lesz. A pályamunkákat mától kiállítják a városháza aulájában, és hamarosan a város honlapjára (www.mako.hu) is felteszik a róluk készült fotókat – dönteni ugyanakkor a képviselő-testület fog október 29-i ülésén arról, hogy melyik alkotásból lesz szobor.

A családnak is tetszik

A Prókai Gábor által vezetett szakmai zsűri értékítéletével egyetértettek a megjelent Fátyol utódok is – egyikük, Fátyol Tivadar, aki a prímás legkisebb fia, a budapesti Rádió C zenei igazgatója még azt is felajánlotta, hogy fotókkal és személyes emlékeivel segíti majd a pályázaton győztes alkotót.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!