Makó és környéke

2019.05.28. 15:22

Jó példa lett a tejesek tüntetése: Csongrád megyei érdekeltségű cég nyert a Penny tenderén

A tejtermelők márciusi tüntetésének olyan eredménye is lett, hogy a Penny Market polcain többek között Csongrád megyei termelők árujával lehet találkozni.

Munkatársunktól

Múlt héten a csongrádi hegyközség fórumán említették, hogy a szőlőtermelőknek a tejesekről kellene példát venniük, amikor gondjuk van a piaccal. De alma- és zöldségtermelők gyűlésein is szóba került már pozitív összefüggésben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács márciusi, egy hét alatt megszervezett és végrehajtott demonstrációja. Azt azért tartották, mert a Penny Market 135 forintért hirdetett szlovákiai eredetű 1,5 százalékos UHT-tejet, arra hivatkozva, hogy Magyarországon nem talált elegendő mennyiségű árut. A terméktanács szerint ez nem volt igaz.

A Penny Market üzleteiben olcsón árusított szlovák tej ellen tiltakoztak a gazdák márciusban  az áruházlánc logisztikai központjánál, Alsónémediben.  Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Penny Market üzleteiben olcsón árusított szlovák tej ellen tiltakoztak a gazdák márciusban az áruházlánc logisztikai központjánál, Alsónémediben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az igazi eredmény az volt, sikerült megakadályozni, hogy az áruházlánc akciója hasson a többiekre, és árspirált indítson el. A sikeres fellépésnek köszönhetően nem dőlt össze a piac – értékelte a történteket László Róbert makói tejtermelő, aki a demonstrációs bizottságot vezette a terméktanács elnökségi tagjaként. 


– Ehhez az is kellett, hogy érdekeink védelmében mellettünk állt az agrárkamara és a kormány is – tette hozzá.

A Penny vezetése kiírt egy tendert, amelyen rövid időn belül eredményt hirdetett, és az említett árut a Tolnatej Zrt.-től és az Alföldi Tej Zrt.-től rendelte meg. Ez azt jelenti, hogy az áruház polcain kínált tej részben Csongrád megyéből származik. A székesfehérvári székhelyű Alföldi Tej Zrt.-nek ugyanis Csongrád megyei termelő cégek is a tulajdonosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!