Makó és környéke

2008.07.15. 02:10

Jól járt, aki kenyérgabonát vetett

Makó - Búzaárrobbanásról cikkeznek a lapok, a tavalyihoz képest rendkívüli mennyiségű kenyérgabonát vágnak ezekben a napokban a földeken, a termés mennyisége megyénkben meghaladja az országos átlagot. A termelők szerint a minőség is kiváló, és híre jött: a 2007-es árnál többet kínálnak majd a búzáért.

Illyés Szabolcs

Az agrártárca adatai szerint a búza esetében tonnánként 35-44 ezer forint között mozognak az árak, bár a kifejezetten jó minőségű malmi búza esetében a Dunántúlon 44 ezernél többet is kínáltak a napokban a gabonáért – adta hírül több országos médium. Számos elemző véli úgy, búzaárrobbanás tanúi lehetünk, és a rendkívüli termésátlagokat tekintve kijelenthető: minden bizonnyal igen jól járt, aki idén kenyérgabonát vetett. Megyénkben ráadásul úgy tűnik, még a dunántúlinál is jobb eredménnyel számolhatnak a gazdák, ehhez érdemes tudni: az országos búzaaratási átlag hektáronként 50 mázsa.

– Számos termelőnél arattunk bérben, és volt olyan terület, ahol hektáronként 70 mázsát is adtak a kalászok, átlagosan 60 mázsa feletti termésátlaggal számolhatunk Makó környékén, ami nagyon jónak számít – mondta lapunknak Nagy-György József makói mezőgazdasági vállalkozó, aki hozzátette: rizikófaktor, hogy megjelent a fuzáriumos betegség, ami ronthatja a kenyérgabona minőségét.

Aratás Szentes határában. Hektáronként átlagosan több mint 60 mázsa búzát hoztak idén a földek Csongrád megyében. Fotó: Tésik Attila

Aratás Szentes határában. Hektáronként átlagosan több mint 60 mázsa búzát
hoztak idén a földek Csongrád megyében. Fotó: Tésik Attila

Szentesen sem panaszkodhatnak, átlagosan hektáronként 65 mázsányi gabonát adtak a földek, pedig még szűk egy hét van hátra az aratás befejezéséig – tudtuk meg Badár Imre szentesi termelőtől. A tavalyi aszályos esztendőhöz képest rendkívülinek nevezhető a learatott mennyiség.

Aki megszorult, elad

Elsősorban azok a gazdák fogják a következő napokban értékesíteni a learatott gabonát, akiknek jelentős kintlévőségei vannak, vagy nagy összegű hitel törlesztését vállalták – tudtuk meg Badár Imre szentesi termelőtől, aki úgy véli, érdemes lesz raktározni a búzából, hiszen lesz még magasabb is a felvásárlási ára.

– Míg tavaly a kenyérgabona tonnájáért 35, legfeljebb 40 ezer forintot ajánlottak, most 44-45 ezer forintos árral kalkulálhatunk, de várható, hogy ennél még magasabb összegekért is elkel majd a búza. Így az a termelő, aki tud raktározni, most jó évet zárhat. Aki teheti, az kivár, bár ilyenkor be kell kalkulálni a tárolás és a fertőtlenítés költségeit – fogalmazott Badár Imre.

A hódmezővásárhelyi Dózsa szövetkezet 44 ezer forint körüli áron már eladná a learatott terménye nagy részét, de egyelőre nem kaptak konkrét ajánlatot. Rau Sándor elnök elmondta: 3-4 napon belül befejezik a munkát.

– Idén nagyon komoly áralkukra számítunk, ami akár problémát is jelenthet, hiszen nem mindegy, hogy mennyiért kel el, amit learattunk. Reméljük, hogy a tonnánként 44 ezer forintos ár lesz a mértékadó – fogalmazott a szövetkezet elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!