Makó és környéke

2011.02.09. 23:44

Kamionkígyó a határon: szelavi

Nagylak, Nadlac – Több kilométeres sor, órákon át tartó várakozás. Alkalmi haverságok, örökké tartó sztorizások: kamionossors a magyar–román határ mindkét oldalán.

Garai Szakács László

Párosával nőtt a várakozási idő: előbb kettő, négy majd hat, végül nyolc órát is kellett vesztegelni Nagylaknál a magyar–román határon szerdán napközben. Ekkor indultam el, hogy megnézzem, meddig ér a sor, és, hogy a semmin kívül mit lehet csinálni. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint „a román határrendőrség a határátlépésnél a szabálysértések és a törvénytelenségek megelőzése érdekében szigorúbb ellenőrzéseket hajt végre". Emiatt az egyébként sem gyors kamionos határátlépés tovább lassult. Mialatt az Unió egyik legfontosabb kapujához tartottam a románok megszánták a teherautó-sofőröket: feloldották a szigort, így gyorsulhatott az átkelés.

Feltorlódott kamionsor Makón, a Szegedi utca rendőrlámpánál.
Nagylakig a szokásosnak mondható retteneteket tapasztaltam a 43-as főúton, lásd a videót, a kamionsofőrök hozták a formájukat. A határ előtti torlódásban sincs semmi extra: az aszfalt egészen különös színekben pompázik a csöpögő olaj és gázolajfoltoktól, a töltés szemetén sem kell csodálkozni, ahogy az is „természetes", mobilvécé híján a sofőrök ott végzik a dolgokat ahol tudják.

Kamionkígyó a nagylaki határátkelőhelynél. Fotó: Garai Szakács László (galéria)


Fotózni csak messziről hagyták magukat, de amint leraktam a fényképezőgépet, készségesebb lettek. Nevüket így sem adták, de azt elmondták, nekik ez „normális", hozzá vannak szokva, hogy órákon át várakozniuk kell, hogy a határon, vagy egy kamionparkolóban, nem számít.

Várakozó kamionok a nagylaki határátkelőhely előtt a magyar oldalon.

Romániában ugyan rövidebb volt a sor, mégis lassabban apadt: Schengen kapujában nem lehet csak úgy felgyorsítani a vizsgálatokat. Tudják ezt a sofőrök is, akik egyszerűen a külső sávban hagyják a kamionjukat, s gyalog vágnak neki a határnak. A valutaváltó, matricaárus, hotdogos üvegtigrisek mellett folyamatos a bandázás. A sietősek életveszélyes manőverekkel kerülgetik a ráérőket, sőt, egy idő után a kétszer két sávos út hazánk felé tartó oldalán mindkét sávban kamionok parkolnak.

Ez nem nagyon izgatja a román rendőröket, az sokkal inkább, hogy a kamionparkolóban is fotózni akarok. Ők a magyart, én a románt törtem, végül abban maradtunk, ha elmegyek onnan, nem jelentenek föl. Így lett.

Várakozó kamionok Romániában, Nadlacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!