Makó és környéke

2011.09.23. 21:31

Kevés a szemét a makói konténerben

Makó - Egyéves szünet után újra vihetnek szemetet a makóiak a Földeáki úti hulladékkezelő telepre – igaz, mostantól fizetni kell a leadásért. A szolgáltatóváltáskor megszűnt lehetőséget sokan hiányolták, egyelőre azonban nincs nagy érdeklődés iránta.

Szabó Imre

Elszaporodtak az illegális szemétlerakó helyek a városban, az emberek a szelektív hulladékgyűjtő helyekre vagy a város szélére hordják azt a szemetet, ami a kukába nem fér – hangzott el többek között a testületi üléseken is a panasz az utóbbi hónapokban. A Földeáki úti makói szeméttelepre egy évvel ezelőttig ingyen lehetett bevinni egy köbméterig a háztartási hulladékot, ám amikor tavaly nyáron új cég vette át a városban ezt a szolgáltatást, a lehetőség megszűnt. A hódmezővásárhelyi A. S. A. ugyanis bezárta az amúgy is megtelőben lévő makói lerakót, hiszen Vásárhely határában saját teleppel rendelkezik.

Szemét az erdőben

Ornyik Imre vadászmester elmondta: társaságuk civilekkel, diákokkal összefogva évről évre szervez akciókat az erdősávok, árkok, útszélek megtisztítására, így van összehasonlítási alapja. Azt mondja, a korábbi évekhez hasonló mennyiségű a hulladék a városhatáron túl. A legkirívóbb szeméthegyeket időről időre le is fotózza – volt, hogy egy teherautónyi autóalkatrészt talált valahol.

A társaság első embere, Reith Imre akkoriban azt mondta lapunknak: szerinte szakmai hiba volt, hogy a korábbi szolgáltató ingyen vette át a szemetet, de az igényekre reagálva tervezik, hogy újraindítják ezt a szolgáltatást. Erre végül is szeptember elejével került sor. Megtudtuk: az A. S. A. korábban is szerette volna, de a környezetvédelmi szakhatóság csak mostanra engedélyezte, hogy a telepen elhelyezzenek egy tömörítésre alkalmas konténert. Az első 3 hét tapasztalatai nem túl biztatók. Reith Imre azt mondta, e hét keddjén vittek bele először néhány zsáknyi, pár kiló szemetet. Felvetésünkre, hogy az emberek talán még nem értesültek róla, esetleg nem tetszik, hogy mostantól fizetni kell azért, ami eddig ingyenes volt (tonnánként közel 14 ezer 875 forint), azt mondta, lehetséges. Azt ígérte, türelmesek lesznek, és remélik, a makóiak újra igénybe veszik azt a lehetőséget, amitől talán elszoktak az elmúlt egy esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!