Makó és környéke

2012.10.23. 21:39

Kik lesznek az új kórházigazgatók?

Csongrád megye - November elsejétől szól a kinevezése a makói és szentesi kórház leendő igazgatójának, ám hogy ők kik lesznek, még mindig nem tudni, a GYEMSZI egyelőre nem hozta nyilvánosságra a pályázatok eredményét. Szentesen négy aspiráns van, Makón azonban csak egy – Baráth Lajos, akinek az előző körben elutasították a pályázatát.

Timár Kriszta

Napokon belül eredményt hirdetnek a még függőben lévő kórházigazgatói pályázatokról. Csongrád megyében két intézményben nem volt eredményes a március 30-án kiírt és július 2-án kihirdetett, első körös pályázat: a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban és a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézetben. Mindkettő vezetésére a jelenlegi igazgató pályázott az első kiíráskor, saját intézményüket akarták továbbra is irányítani. Hogy miért utasították vissza beadványukat, azt a mai napig nem lehet tudni. Úgy tudjuk, Makóra most is csak egy pályázat érkezett: Baráth Lajosé. Ha a jelenlegi intézményvezetőt most sem nevezik ki, kérdés, hogyan oldják meg ezt a helyzetet, hiszen ahogyan a nyári, elutasító levél szólt, kinevezése addig tart, amíg az új pályázat eredményesen el nem dől.

Bár hivatalos döntés vagy bejelentés a mai napig nem volt, március óta nyilvánvaló, hogy a makói kórházat a vásárhelyivel szeretnék integrálni. Ekkor jelentette be és jelezte ezen szándékát [namelink name="Lázár János"] – akkor még vásárhelyi polgármesterként. Úgy tudjuk, minisztériumi előterjesztés is született már erről azóta, az összevonást pedig január elsejétől tervezik. A kórház-igazgatói pályázatot azonban még önálló intézmény vezetésére írták ki. Vélhetően azért nem volt érdeklődés a poszt iránt, mert ha megvalósul a vásárhelyi kórházzal való integráció, nyilvánvaló, hogy [namelink name="Kallai Árpád"], az Erzsébet-kórház igazgatója vezeti majd az összevont intézményt – ez szintén elhangzott tavasszal. Kérdés azonban, hogy a fennmaradó két hónapra kinevezik-e még Baráth Lajost, illetve hogy ezt követően a makói kórházat jogutód nélkül megszüntetik, vagy szakmailag meghagyják önállóságát, és csak gazdaságilag olvad össze a két intézmény.

A szentesi kórház vezetésére az új körben több jelentkező is akadt. Bár a pályázatot kiíró GYEMSZI a titkosság miatt semmit nem árul el erről, több forrásból is megerősítették lapunknak, hogy négy aspiráns is van a kórházigazgatói posztra. Újra beadta pályázatát a jelenlegi vezető, [namelink name="Várkonyi Katalin"], mellette jelölt még [namelink name="Gyenes Ágota"], aki 2009 óta orvosigazgató az intézményben, [namelink name="Baráth Lajos"], aki helyettesítette megbízott főigazgatóként Várkonyi Katalint szülési szabadsága idején, valamint [namelink name="Buchholcz Gyula"], a bajai kórház főgyógyszerésze.

A pályázatok elbírálását több bizottság végezte, javaslatukat az emberierőforrás-miniszternek vélhetően már megküldték. Neki ugyanis november elsejei hatállyal kell kineveznie az új vezetőket, vagyis a végleges döntést napokon belül nyilvánosságra kell hozni. Az új főigazgatók megbízatása 5 évre szól majd, 3 hónapos próbaidővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!