Makó és környéke

2007.11.02. 20:17

Kilenc év után újították fel a makói Hagymaházat

Makó - Különösen hangzik, de megérett a felújításra a kilenc éve épült makói Hagymaház. Az épület mozgásai miatt több helyen is összerepedeztek a hidegburkoló lapok és a falak is, ráadásul kiderült: akkor csak másodosztályú anyagokból tudták tartani a költségvetést. A felújítás négymillióba került.

Illyés Szabolcs

Makói vállalkozó, Kiss Péter Pál nyerte el a Hagymaház felújításának munkálatait – ezzel újra teljes pompájában működhet Makovecz Imre egyik legszebb építménye. Kiderült: az átadás óta eltelt kilenc év alatt több probléma is felmerült, illetve a használat következtében is indokolttá vált a rekonstrukció.

– Az 1998 októberében átadott épület akkori költségvetését sajnos csak úgy tudtuk tartani, hogy volt, ahol másodosztályú anyagokat kellett beépítenünk. Ehhez járult az épület természetes mozgása, így az utóbbi évekre már sok helyen szemmel láthatóvá váltak a lépcsőknél, dilatációs részeknél kialakult repedések, amelyeknek a kijavítása immár halaszthatatlanná vált – foglalta össze [namelink name="Buzás Péter"]. Makó polgármestere elmondta: az idei CÉDE tenderére, a helyi önkormányzatok fejlesztési feladatait biztosító alaphoz nyújtották be pályázatukat.

Ennek eredményeképp 70 százalékos támogatás mellett, 1,2 millió forintos önkormányzati önerővel lehetővé tették, hogy megvalósulhasson az összesen 4 milliós felújítás.

Immár a felújított Hagymaház várja a közönséget. Az épületben keletkezett hibákat makói vállalkozó javította ki. Fotó: Segesvári Csaba
A műszaki átadásra a napokban került sor, összesen 500 négyzetméternyi padló- és lépcsőburkolatot, valamint falszakaszt javítottak ki.

– Ma már nem gyártják azt a burkolótípust, amit annak idején beépítettek, így csak nagyon hasonló gránitőrlemény-lapot tudtunk beépíteni, a színárnyalatot természetesen Bálint Mártával, a Hagymaház vezetőjével közösen választottuk ki. Persze, ez már első osztályú építőanyag. A gyengébb minőségű, '98-ban lerakott hidegburkolat gyengeségei épp a kijavítás során jöttek elő, hiszen ott, ahol szemre csak egy lapot kellett kicserélni, a felszedés közben több környező elem is összetört, hiszen feltehetően hajszálrepedések keletkeztek a szerkezetükben. Volt, hogy egy helyett öt lapot is újra le kellett rakni – mondta Kiss Péter Pál.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!