Makó és környéke

2011.02.02. 20:04

Királyhegyesi menetrend: jég, eső, belvíz, jég

Királyhegyes - Nyáron jégverés pusztított, majd az eső miatt a belvízzel kellett bajlódni Királyhegyesen – egészen a mostani fagyig. Jövő héten, ha melegszik az idő, kiderül, hogy a nagy üggyel-bajjal beművelt területeken mennyi búza, őszi fokhagyma ment tönkre a jég alatt.

Munkatársunktól

Az elmúlt harminc év legnehezebb mezőgazdasági éve kezdődik Királyhegyesen, ahol tavaly júniusban a jég 1800 hektáron szinte teljesen elvert mindent. Ezután előbb 70, majd 90 milliméter eső zúdult a környékre, és a települést körülkerítő érben, amelyet máskor át lehet lépni, 70–80 méter szélesen állt a víz, és folyamatosan áradt. A belvíz egészen a közelmúltban beköszöntött kemény fagyokig munkát adott a falubelieknek. Most, hogy hó, helyenként víz és jég takarja a földet, nem lehet megbecsülni, milyen esélyekkel indulnak 2011-nek.

[namelink name="Horváth Lajos"] polgármestertől tudjuk, hogy októberben megkapták a gazdálkodók a földalapú támogatás 50 százalékát, és azok is várhatnak valamennyi segítséget, akik beléptek a kárenyhítő alapba. A víz azonban sok helyen nem engedte meg azt sem, hogy az őszi munkákat elvégezzék. Ahol sikerült, ott sem mindenütt volt öröm benne. A polgármester saját földjén például az ősszel elrakott fokhagymát, elvetett búzát takarja a víz, illetve most a jég. Egy hét múlva, az enyhülés után derül ki, hol lehet folytatni a beművelést, és mekkora területen dolgoztak ősszel hiába.

Nyári életkép egy jégverés és két felhőszakadás után. Azóta is küszködnek a belvízzel. Fotó: Schmidt Andrea

Nyári életkép egy jégverés és két felhőszakadás után. Azóta is küszködnek a belvízzel.
Fotó: Schmidt Andrea

– 36 éve gazdálkodom, ennyi beműveletlen föld még nem volt ezen a környéken – hallottuk a makói [namelink name="Nagy György József"]től. Becslése szerint a térségi földterületek 30–40 százalékán vagy nem sikerült elvégezni az őszi munkákat a belvíz miatt, vagy a szántáson, illetve vetésen áll a víz. – A partosabb földekre sem biztos, hogy majd sikerül rámenni, hogy elvégezzük a műtrágyázást, fejtrágyázást. De hát innen szép nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!