Makó és környéke

2016.06.13. 12:08

Kis búcsú a kis templomban

Zsúfolásig megtelt a makói tanyavilág egykori központjának, Bogárzónak az apró temploma vasárnap délelőtt, amikor búcsút tartottak védőszentje, Páduai Szent Antal tiszteletére. Az ott élők 1907-ben építették a templomot - akkoriban kétezer ember tartozott hozzá. Most leginkább az elszármazottak járnak ide vissza.

Sz.I.M.

Az épület rendbetétele, karbantartása is a Bogárzóhoz kötődő civileknek, köztük is kiemelkedően a Puruczky házaspárnak köszönhető, akik valaha itt tanítottak. [namelink name="Puruczky Józsefné"] lapunknak elmondta, tervük most az, hogy ezt a helyet is bekapcsolják a zarándokturizmusba.

 

A templomra a további felújítás is ráférne. Fotó: Szabó Imre

A templomra a további felújítás is ráférne. Fotó: Szabó Imre


A [namelink name="Pálfai Zoltán"] plébános által celebrált misét jó hatvanan hallgatták meg, köztük a makói [namelink name="Tézsla István"], aki a közeli Sűrű-tanyán született. Azt mondta, olyan békés, nyugodt élet nincs sehol, mint egykor az itteni tanyavilágban volt. Ami tény: ma alig több mint tucatnyian élnek errefelé.


Az elnéptelenedés az 50-es években, a téeszszervezés beindulásával kezdődött, majd a 70-es években gyorsult fel. Mostanában fiatalok kezdik újra felfedezni Bogárzót, akik fantáziát látnak a gazdálkodásban, illetve a vidéki életformában.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!