Makó és környéke

2014.03.05. 21:41

Kötelesné úgy érzi, büntetik férje halála miatt

Makó - 200 ezer forintjába fog kerülni, ha haszonélvező özvegyként tovább szeretné használni elhunyt férje osztatlan közös tulajdonban lévő földjét – aggódik a makói Köteles Imre Sándorné. A járási hivatal vezetője tanácsokat és segítséget ígért neki. Úgy tűnik, egyszerűbben és olcsóbban is rendezhető a probléma.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Büntet a földhivatal azért, mert meghalt a férjem – foglalja össze a család 3 hektárnyi földjével kapcsolatos kálváriáját a makói [namelink name="Köteles Imre Sándorné"]. A család 2007 óta használ két darab, az egykori József Attila Termelőszövetkezet valamikori birtokán osztatlan közös tulajdonban lévő földet, az egyik nagyjából 1, a másik 2 hektáros. A földek bejegyzett használója a férje volt, aki tavaly márciusban meghalt. Olvasónk a júniusban tartott hagyatéki tárgyalás másnapján bevitte a makói földhivatalba a halotti bizonyítványt és a határozatot, amely szerint a terület örököse a két fia, neki pedig özvegyi haszonélvezeti joga van rajta, és kérte a használati jog bejegyzését a maga számára. Több mint fél év múlva, idén január végén értesítették arról, hogy férje nevéről törölték a földhasználatot, majd személyesen a hivatalban úgy tájékoztatták: a használat bejegyzése az ő nevére csak úgy lehetséges, ha az osztatlan tulajdonban lévő teljes terület valamennyi földhasználóját külön értesíti a változásról.

Köteles Imre Sándorné a földek térképével, papír-

Köteles Imre Sándorné a földek térképével, papír-
Kötelesné szerint ez egy felesleges, sok utánajárást igénylő és drága procedúra. Nem érti, miért van rá szükség, hiszen a földet ugyanúgy a család fogja használni, mint eddig. Kiszámolta: több mint 200 embert kellene értesíteni, és ha ezt szabályosan, ajánlott levélben teszi, a postaköltséggel és a többi kiadással együtt az egész nagyjából 200 ezer forintjába fog kerülni. Ha nem teszi ezt meg, komoly összegű bírságra számíthat – figyelmeztették a hivatalban. Ráadásul arról is tájékoztatták, hogy ha a tulajdonostársak közül akár csak egy is megtagadja hozzájárulását, nem használhatja tovább a földet. „Ha így lesz, abban a pillanatban visszavonom én is a hozzájárulásomat az összes többi földhasználótól, ugyanis eszem ágában sincs értékesíteni vagy bérbe adni a két földdarabot. Egyszerűen nem értem, mi szükség erre az egészre"
– mondja az özvegyasszony.

[namelink name="Weszely Tamás"], a Makói Járási Hivatal vezetője a konkrét üggyel kapcsolatban, mivel az személyes adatokat is érintene, nem adhatott felvilágosítást, általánosságban azonban igen. Leveléből kitűnik: a földhasználat és a használati jog nem örökölhető, így az elhunyt személy után nem kerül automatikusan bejegyzésre a földhasználati nyilvántartásba. A földhasználatot a földhivatalban be kell jelenteni. És a 2013. február 1. után benyújtott földhasználati bejegyezési kérelmeknél – osztatlan közös tulajdon esetén, amennyiben a tulajdonosok az osztatlan közös tulajdont megosztva kívánják használni – a teljes helyrajzi számra vonatkozóan valóban földhasználati megállapodást kell kötniük, ha korábban ilyen nem született, amit minden tulajdonosnak jóvá kell hagynia. A törvény ugyanakkor nem ír elő hivatalos levélben történő értesítést – ez történhet például személyesen is. A hivatalvezető panaszos olvasónknak felajánlotta: amennyiben személyesen megkeresi, további felvilágosítást és az ügyintézéshez segítséget is ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!