Makó és környéke

2008.02.29. 20:04

Kövegy és Nagylak is az infosztrádán száguld

Kövegy, Nagylak - Már a megye legkisebb falujában, Kövegyen is van e-Magyarország Pont, azaz nyilvános internet-hozzáférés, a szomszédos, határ menti Nagylakra még Romániából is átjárnak számítógépezni.

Szabó Imre

Mindkét faluban meglepően sokan rendelkeznek otthoni internet-előfizetéssel.

Az internet immár Csongrád megye legkisebb falujában, Kövegyen sem csak álom: most már itt is van e-Magyarország Pont, azaz internet-hozzáféréssel ellátott, bárki számára hozzáférhető számítógépes terem. A falu polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária lapunknak elmondta: pályázati pénzből, 974 ezer forintból átalakították és felújították azt az épületet, amelyben a mobil szolgáltatás bevezetéséig a postahivatal működött; az egyik felébe átköltöztették a könyvtárat, a másikban pedig kialakították az e-Magyarország Pontot, amelyben két számítógép üzemel – ezeket ugyancsak pályázati támogatásból, 278 ezer forintból szerezték be.

Bajusz Veronika könyvtárostól megtudtuk, a gépeket sokan használják. A diákok a leckéhez töltenek le információkat, esetleg játszanak, csetelnek, a felnőttek hivatalos ügyeiket intézik. A faluban egyébként az idei évtől már van széles sávú, mikrohullámú internet, és a szolgáltatásra máris meglepően sokan fizettek elő: Kövegyen 465-en laknak, ami nyolcvan-kilencven családot jelent – ezek közül húszban veszik igénybe a lehetőséget, ami azért figyelemre méltó, mert a lakosság több mint fele idős.

A nagylaki e-ponton már hozzáférhető a falu még feltöltés alatt álló honlapja.
A szerző felvétele

A szomszédos, román határ menti Nagylakon ugyancsak nyílt e-Magyarország Pont a közelmúltban. Gyarmati András polgármester azt mondta: eddig is sokan igényelték az internet-hozzáférést; eddig a hivatalban üzemelő géphez ült az, akinek valamilyen információra volt szüksége, mostantól viszont a nagyteremben működő két új gép valamelyikénél foglalhat helyet. Ezeket 280 ezer forintból szerezték be. Mint megtudtuk, ide még a határ túloldaláról is átjárnak néha. Nagylakon egyébként több mint hatszázan laknak. Ez nagyjából száz családot jelent és közülük harmincötnek van valamilyen internet-előfizetése.

A falu hamarosan más módon is rálép az információs sztrádára: elkészült az önkormányzat honlapja igényes kivitelben, sok hasznos menüponttal. Egyelőre a feltöltés időszakát éli, de néhány nap múlva elérhető lesz a www.nagylak.hu címen. Gyarmati András úgy véli: ma már a legkisebb falvak esetében is alapvető szükséglet a honlap, amelynek révén például a 81 hektáros ipari park iránt érdeklődő befektetők is informálódhatnak a nagylaki lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!