Makó és környéke

2011.01.19. 20:29

Különleges tyúkokat tenyészt otthon a maroslelei tini

Maroslele - Érdekes hobbija van egy 15 éves maroslelei diáknak: ritka fajtájú tyúkokat tart. 7 éves kora óta foglalkozik a szárnyasokkal, álma, hogy profi tenyésztő legyen – már keltetőgépet is vett.

Szabó Imre

Különös látványt nyújtanak Árváék maroslelei portáján az udvarban kapirgáló selyemtyúkok: a kínai eredetű törpeszárnyasok tollazata olyan, mintha állandóan fel lenne borzolva – de legalább ilyen érdekesek a hátrébb, ólban tartott indiai–amerikai eredetű brahmák, amelyeknek még a lábait is sűrű tollazat borítja. Gazdájuk egy mindössze 15 esztendős diák, [namelink name="Árva Gyula"], aki 7 esztendős kora óta foglalkozik egzotikus dísztyúkokkal. Amúgy mezőgazdasági gépszerelőnek tanul. Ez az egy hobbija van, viszont annyira komolyan veszi, hogy már keltetőgépet is vett. Most éppen 15 ritka szárnyasról gondoskodik nap mint nap.

A díszbaromfik tartásához azért kapott kedvet, mert otthon mindig voltak csirkék. Az övéi viszont nem egyszerű jószágok: a mostani brahmaállomány például neves tenyésztőktől származik, egy részüket Sarkadról, a többit a szerbiai Hercegszántóról hozták el. Természetesen ezeket is meg lehet főzni levesnek, de nem érdemes. Legutóbb egy kakast már 15 ezer forintért kínáltak neki eladásra, mi több, a tojásuk ára is 300–400 forint.

Árva Gyula egyik ritka kedvencével. A szerző felvétele

Árva Gyula egyik ritka kedvencével.
A szerző felvétele

[namelink name="Árva Gyula"] lelkesen járja a kisállat-kiállításokat. Eddig csak a mások által közszemlére tett díszbaromfikat figyelte, most viszont arra készül, hogy a következő kiállítási idényben már saját büszkeségeit is bemutassa. Miközben a fotók kedvéért egyet-egyet megfogott közülük, édesapja, [namelink name="Árva Gyula"] elárulta: fia olykor egy órán át is gyönyörködik kedvenceiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!