Makó és környéke

2019.09.08. 21:39

Lángos is készült az ízek utcájában a makói Hagymafesztiválon - galéria

A háromnapos makói Hagymafesztivált ugyan meg-megzavarta az időjárás, de szórakoztató programokban, koncertekben, ételben-italban így sem volt hiány - a makói főtér néha egy Balaton-parti kisváros hangulatát idézte meg. Jól sikerült a hagyományos főzőverseny is.

Szabó Imre

– Az a hat kakas, ami a bográcsban rotyog, hajnalban még kukorékolt – mondta Fekete János Aranyhagyma-díjas gazda, akiről immár nem először derült ki: nemcsak a mezőgazdasághoz, hanem a főzéshez is ért. A helyi veteránjármű-egyesület színeiben vállalkozott erre a Hagymafesztivál főzőversenyén, és azt mondta, a jó kakaspörkölt titka az, hogy alapanyagként kapirgálós, tanyasi szárnyast kell használni, és kerüljön a bográcsba makói hagyma, illetve paprika.


A Maros-parti városban idén 29. alkalommal rendeztek Hagymafesztivált, ami ezúttal három napon át tartott. A rendezvényt szórakoztató programok, így koncertek, előadások színesítették, a kirakodóvásárban több mint kétszázan mutatták be, illetve kínálták eladásra portékáikat a város főterén. A rendezvénysorozat egyik kiemelt témája most is a gasztronómia volt, és a hagyományos főzőversenyen, azaz az ízek utcájában jó 30 csapat mérte össze konyhaművészeti tudását. Az étkeket Marton Adrienn food stylist, Libor Mária, azaz Limara, a gasztroblogger, Bernáth József és Fodor Krisztián séfek értékelték – a verseny végén több díjat is átadtak. Persze mindenki győztesnek érezhette magát, hiszen Farkas Éva Erzsébet polgármester mindegyik társaságot meglepte egy üveg pálinkával, amit a város jubileumi emlékérme ékesített.

Lángos is készült a makói Hagymafesztiválon - GALÉRIA. Fotó: Szabó Imre

A benevezett csapatok között voltak, akik egyszerűen igyekeztek valami finomat csinálni, míg mások megpróbáltak valami egyébbel is kitűnni. Így például az Ellen-lábasok nevű csapat, hiszen bográcsuknál az ellenzéki összefogás emberei serénykedtek. Velük majdnem szemben a Fidesz képviselő-jelöltjei mezükkel tűntek ki; labdarúgómezre hasonlított, amelynek a hátán a szám mindenki esetében a választókerületet jelölte.


– Vaddisznópörköltet főzünk, ugyanis a férjem vadász – mondta a csapatkapitány, Csermák Szilvia. A legötletesebb azonban kétségkívül a makói önkormányzat dolgozóinak 15 fős csapata volt, akik szakítva a hagyományokkal lángost sütöttek Mendei Csaba vezetésével, és ehhez egy lángosos bódét is alkottak.

– Mi vagyunk a Lángos Elmék, és klasszikus, hagyományos lángost készítettünk, persze kicsit újragondolva – árulta el.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!