Makó és környéke

2012.03.23. 17:11

Lázár: Vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat

Hódmezővásárhely, Makó - A makói kórház hosszú távú sorsa bizonytalan, Vásárhellyel azonban biztos út vezet a megmaradáshoz – fogalmazott Lázár János sajtótájékoztatóján. Vásárhely polgármestere azt javasolja a kormánynak: vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat, és az intézményt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója vezesse.

Munkatársunktól

Vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat, és az összevont intézményt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház jelenlegi főigazgatója vezesse – ezt javasolja [namelink name="Lázár János"] vásárhelyi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő, frakcióvezető a kormánynak. Lázár János és Kallai Árpád Vásárhelyen közös sajtótájékoztatón beszélt az integráció lehetőségéről.

Megírtuk: az egészségügy átszervezése miatt tavaly ősztől aggodalommal figyelték a makóiak az intézmény sorsát – a neurológia, a szülészet-nőgyógyászat, a gyermekosztály további működése vált kérdésessé.

– Az elmúlt hónapokban többször megkerestek polgármester kollégáim, orvosok, választópolgárok. Véleményt, tanácsot kértek a bizonytalan sorsú makói kórház kapcsán – magyarázta Lázár János. – A városi fenntartású egészségügyi intézmények, így várhatóan az Erzsébet-kórház is állami kézbe kerül a következő negyedévben. Azt javaslom a kormánynak, ezután vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat – fejtette ki a városvezető.

A két intézmény együttműködése, integrálása megfelelő minőségű, az eddiginél jobb színvonalú ellátást garantálhat. Az összevonás megoldaná például az orvoskérdést, de megmenti a makói szülészeti osztályt is. Az integrált kórház képes lenne úgy kihasználni a forrásokat, hogy jusson pénz fejlesztésre és népegészségügyi programok finanszírozására is – hallottuk Lázár Jánostól.

– Ha a kormány támogatja a javaslatot, akkor megmaradhat a makóiak kórháza – jelentette ki [namelink name="Kallai Árpád"]. – Erős, kiszámíthatóan működő, közös kórház jönne létre a térségben. Fontos: közös kórház. Igazgatóként az alapvető célom az lenne, emelkedjen az ellátás színvonala. Az Egészséges Vásárhely programot is át tudnák ültetni a makói térségbe. A két kórház közös működése megsokszorozná az erőket – fejtette ki a vásárhelyi intézmény főigazgatója. Az összevonással járó átszervezésről többek között megjegyezte: tiszteletben kell tartani a kórházak hagyományait. Az átalakításokat gyorsan, a betegellátás zavartalan biztosítása mellett kellene megoldani. – Számtalan olyan pontja van egy intézmény irányításának, ahol a párhuzamosság felszámolásával erőforrások szabadíthatók fel, és ezek visszafordíthatók a szakmai munka színvonalának emelésére – tette hozzá Kallai Árpád.

A két intézmény összevonása egy lehetőség – vette át a szót Lázár János. Úgy vélte: 3 hónapon belül eldől az integráció. – A makói kórház hosszú távú sorsa bizonytalan, Vásárhellyel azonban biztos út vezet a megmaradáshoz – állapította meg.

Lapunktól értesült Lázár János javaslatáról [namelink name="Baráth Lajos"], a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház igazgatója. A részletek ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni az összevonási javaslatról. [namelink name="Mágori Józsefné"], Makó fideszes országgyűlési képviselője egyetért a kórházak integrációjával, mondván: így megmaradna a makóiak intézménye, és az ellátás színvonala is javulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!