Makó és környéke

2014.12.19. 21:15

Leltároztuk a makói önkormányzati képviselők vagyonát

Makó - Mennyit keres egy önkormányzati képviselő? Vannak megtakarításai? Vett fel hitelt? Milyen autóval jár, milyen mobiltelefonja van? Hol nyaral? – ezek a kérdések egyre jobban foglalkoztatják a közvéleményt, ezért úgy döntöttünk, új sorozatunkban leltározzuk az öt Csongrád megyei nagyváros és Orosháza önkormányzati képviselőinek vagyonát. Leadott nyilatkozataikból dolgoztunk, és interjút készítettünk velük – legalábbis azokkal, akik hajlandók voltak további kérdéseinkre válaszolni. Makói összeállításunk következik – a Maros partján csupán Hadik György (Fidesz–KDNP) zárkózott el attól, hogy a vagyonnyilatkozatában szereplő adatokon túl más információkat megosszon lapunkkal.

Munkatársunktól

[namelink name="Czirbus Gábor"] alpolgármester (Fidesz–KDNP)
Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz–KDNP) vagyonának megbecsülésekor a lakást és a kocsit említi. Lakásuk 3 szobás, 60 négyzetméteres, autójuk, amivel ő is jár, egy Renault Fluence, 3 éves. Ezt együtt 10-12 millióra becsüli, de hozzáteszi: 1,3 milliós hitel van a lakáson. Cége, vállalkozása nincs. Főállású alpolgármesterként dolgozik, ilyen minőségében bruttó 471 ezer 200 forint jár neki. Nyaralni a Balatonon, főként az északi parton szokott a családdal, de ezek csak rövidebb kirándulások – Hévízen voltak idén. Hobbija minden, ami sporttal kapcsolatos. Többek között kerékpároznak, fürdőbe járnak – nehéz megbecsülni, minderre mennyit költ, nagyjából 300 ezer forint lehet éves szinten, a családot is beleértve. Mobiltelefonja egy Samsung Galaxy okostelefon.

[namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester (Fidesz–KDNP)
Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP) egy 90 négyzetméteres családi házban lakik családjával 24 éve. Az ingatlan férjével közös tulajdon, hitelből vásárolták. Autója egy ©koda Fabia, ezt 2005- ben vette hitelből, és még nincs kifizetve. Főállású polgármesterként dolgozik, így más jövedelme nincs, mint a tiszteletdíja, ami bruttó 523 ezer 514 forint. 1,3 milliós banki hitele van. Cége, vállalkozása nincs. Idén – éppen a választási kampány miatt – nem volt lehetősége nyaralni, és tavaly is csak egy hosszú hétvégét tudott eltölteni családjával a Körös-torokban. Hobbija a kerékpározás, erre költenie nem kell; mint mondja, ehhez csak jó biciklire van szükség – amivel kerekezik, azt a 20 éves házassági évfordulójukra kapta baráti társaságuktól. Mobiltelefonja egy több éve vásárolt Samsung Galaxy Fame.

 Kérdések

A következő kérdésekre vártunk válaszokat az önkormányzati képviselőktől a vagyonnyilatkozatok és a személyes interjúk alapján:
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Becsülje meg, mennyit ér a vagyona!
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy uniós pályázaton?
– Milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár? Ha nem autóval, mivel közlekedik?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?
– Milyen típusú mobiltelefont használ? [namelink name="Gáspár Sándor"] (PSZM–MSZP–DK)
Gáspár Sándor (Polgári Szövetség Makóért–MSZP–DK) vagyonát 8-9 millióra becsüli, ebben a fő részt a családi ház jelenti. Felerészben tulajdonosa, 67 négyzetméteres, és eltartási szerződés alapján 2005-ben jutott hozzá. 1981-ben vásárolt egy 824 négyzetméteres makói kertet. Önkormányzati tanácsnokként havi bruttó 161 ezer 557 forintot kap, ezenkívül felügyeleti pályamesterként dolgozik, a MÁV Zrt.-től 198 ezer forint a havi bruttó jövedelme. 3 millió 100 ezer forint banki hitelt törleszt. Autója nincs, kerékpárral vagy gyalog jár. Vállalkozása, cége sincs. Az utóbbi két évben nem volt nyaralni. Hobbija az asztalosszakmája, otthon dolgozgat maga és a család, a barátok örömére, becslése szerint 50-60 ezer forintot költ rá. Ezenkívül az udvarban állatokat tart, illetve szívesen dolgozik az amúgy szépen rendben tartott házon. Egyik lánya még főiskolán tanul, államilag finanszírozott képzésben vesz részt, de munka mellett, így nem kell támogatnia. Egy hagyományos, billentyűzettel ellátott Samsung mobiltelefont használ, amely már 5 éves.

[namelink name="Hadik György"] (Fidesz–KDNP)
Hadik György (Fidesz–KDNP) a makói önkormányzati képviselők közül az egyetlen, aki nem vállalkozott személyes interjúra – ahogyan a többiektől, tőle is szerettük volna megtudni a vagyonnyilatkozatban szereplő adatokon túl, hogy mennyire becsüli teljes vagyonát, hol nyaralt az elmúlt két évben, mi a hobbija, és milyen mobiltelefont használ. Nyilvános vagyonnyilatkozatának tanúsága szerint egy makói, 578 négyzetméteres telken álló 210 négyzetméteres lakóház 81/100 arányú tulajdonosa – ehhez öröklés útján jutott 1985-ben. Ugyancsak részben, 25/100 arányban tulajdonosa Szegeden egy 1989-ben vásárolt 67 négyzetméteres lakóháznak. Van Makón 28,2 hektár szántó, amelynek 35/1089-ed részét, illetve 23,4 hektár szántó, amelynek 46/793-ad részét szerezte meg kárpótlási árverésen. Egy 51,8 hektárnyi termőföld 20/1028-ad része ugyanígy került a tulajdonába. Felerészben az övé egy szoborgyűjtemény, ez nyolc darabot jelent – 1980-ban kapta ajándékba. Orvosként jövedelme bruttó 358 ezer 200 forint, bizottsági elnökként havi bruttó 161 ezer 557 forintot kap. Korábban 50, most 25 százalékban tulajdonosa a Surgy Med Kft.-nek. Van 500 ezer forintos életjáradék-kötvénye, értékpapír-portfóliója 1 milliós, 150 ezer forint takarékbetétje is van.

[namelink name="Kádár József"] (Fidesz–KDNP)
Kádár József (Fidesz–KDNP) azt mondta: mivel gazdálkodik, nem tudja forintosítani vagyonát. Nyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy makói, 1346 négyzetméteres telken lévő 141 négyzetméteres lakóháznak. Ugyancsak felerészben tulajdonosa egy Makó környéki 30 ezer 178 négyzetméteres erdőnek egy tanyával 1998 óta, emellett 14,8 hektár külterületi szántó-gyep is az övé. Többféle járműve van: mezőgazdasági vontató, pótkocsi, vetőgép, tárcsázó. Nem saját, hanem felesége autójával, egy Peugeot 307-essel közlekedik, amely 13 éves. Bizottsági elnökként havi bruttó 161 ezer 557 forintot kap, agrárvállalkozóként havi bruttó jövedelme 118 ezer forint. 5,5 milliós banki hitelt törleszt. Felerészben tulajdonosa a KJT-TRAK Kft.-nek, ez az öccsével közös cég; tavaly nem nyertek sem hazai, sem uniós pályázaton támogatást. Nyaralni 22 év után idén voltak először, Montenegróban, egy hetet, ezenkívül csak egy-két napos rövid kirándulásokat tesz. Hobbija a főzés, a családnak, barátainak szívesen főz bográcsban – hozzávalókat, fát vesz, becslése szerint évi 100 ezret költ ilyesmire. Fia másodéves a gödöllői Szent István Egyetemen. A képzés állami finanszírozású, de havi 50-60 ezer forinttal hozzájárul a költségeihez. Huawei okostelefonja van, akciósan kapta a szolgáltatótól.

[namelink name="Kovács Sándor"] (Fidesz–KDNP)
Kovács Sándor (Fidesz–KDNP) vagyonát összesen 15 milliósra becsüli: felerészben tulajdonosa egy 916 négyzetméteres makói teleknek egy 100 négyzetméteres lakóházzal – 1983-ban vásárolta. Ugyancsak felerészben tulajdonosa az egykori szülői háznak, azaz egy szintén makói, 386 négyzetméteres teleknek a rajta álló 150 négyzetméteres lakóházzal. Ez utóbbihoz öröklés révén jutott. Nyugdíjas, nyugdíjának összegét nem hozta nyilvánosságra. Bizottsági elnökként havi bruttó 161 ezer 557 forintot kap. Vagyonbevallásában az olvasható, hogy 450 ezer forint banki tartozása van, ugyanakkor 400 ezer forint készpénze is. Nincs cége. Autója van, egy Ford Orion, amit 2003-ban vett, de nem vezeti, mert nincs jogosítványa – ha benne utazik, felesége vagy valamelyik gyereke vezet. Sem tavaly, sem idén nem nyaralt, és hobbija nincs. Kedvenc időtöltése az, hogy sportközvetítéseket néz a tévében. Mobiltelefonja egy Nokia típusú, régebbi, forgalomból már kivont darab.

[namelink name="Marosvári Attila"] (Polgári Szövetség Makóért)
Marosvári Attila (PSZM) feleségével közös vagyonát nagyjából 22-24 millió forintra becsüli. Felerészben tulajdonosa egy 545 négyzetméteres makói telken lévő 132 négyzetméteres lakóháznak, amelyet 1994- ben vett. Vagyonnyilatkozatában egy 2011-ben vásárolt – felnőtt gyermekei tulajdonában álló – 55 négyzetméteres szegedi lakás haszonélvezeti joga is szerepel. Nyaraló, földek, nagy értékű ingóságok sem az ő, sem családtagjai tulajdonában nincsenek. Tanácsnokként havi bruttó 161 ezer 557 forint a tiszteletdíja, történész-muzeológusként havi bruttó 214 ezer 802 forintot keres, a Makó Térségi Víziközmű Kft.-től – annak év végi megszűnéséig – havi bruttó 75 ezer forintot kap mint felügyelőbizottsági elnök. Vagyonnyilatkozata szerint 2 millió forintos megtakarítása van, ugyanakkor van hitele is, ennek összege 1 millió 21 ezer. Cége nincs. 2005-ös gyártású Ford Focus autóját használtan vásárolta 2007-ben. Az utóbbi években 5-6 napot Ausztriában nyaralt. Hobbija az olvasás, könyvek vásárlására 40-50 ezer forintot költ évente. Egyik lánya a Budapesti Corvinus Egyetemre jár, államilag támogatott mesterképzésre, így csak az albérletét kell támogatni havi 30-40 ezer forinttal. Mobiltelefonja egy Samsung Galaxy okostelefon.

[namelink name="Sánta Sándor"] (Fidesz–KDNP)
Sánta Sándor (Fidesz–KDNP) vagyonát nagyjából 15 milliósra becsüli. Ebben a legnagyobb értéket háza képviseli, amelyről azonban megjegyzi: százéves, elhanyagolt állapotú; pontos nagyságát vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel. Felét 2000-ben örökölte. Ezenkívül jelentősebb értéket festményei jelentenek, amelyekből 62 darabbal rendelkezik, és amelyeket többnyire ő restaurált – összesen 3-4 milliót érhetnek. Ezeket 1989 óta, folyamatosan vásárolta, illetve cserélte. 1999-ben örökölt egy 1 hektárnál kisebb makói szántóföldet. Bizottsági elnökként havi bruttó 161 ezer 557 forintot kap, vállalkozó háziorvosként pedig havonta bruttó 400 ezer forint a jövedelme. Háziorvosként volt sikeres pályázata idén: másfél millió forintot nyert, amiből új műszereket vásárolt a rendelő számára. Az autója, egy Renault Clio Campus 9 éves, hitelből vette. Nem nyaral. A festészet a hobbija, emellett képeket gyűjt, restaurál, és politikai publicisztikákat jelentet meg. Minderre évente összesen 1 millió forintot költ becslése szerint. Samsung mobiltelefonja megvásárlásakor 3000 forintba került, most legalább 10 éves.

[namelink name="Toldi János "](Fidesz–KDNP)
Toldi János (Fidesz–KDNP) 15 milliósra becsüli összvagyonát: 2013 szeptemberében örökölt egy 704 négyzetméteres telken álló 130 négyzetméteres lakóházat Gyulán, illetve Gyulavárin egy 3039 négyzetméteres telken egy 400 négyzetméteres lakóházat és ugyanitt egy 5384 négyzetméteres szántóföldet. Ezenfelül értékpapírjai vannak: az Alpok ingatlanalapban 700 ezer 128, az Alpok tőkevédett pénzpiaci alapban pedig 546 ezer 942 forintot tart. Nyugdíja havonta bruttó 86 ezer 995 forint, emellett képviselőként és bizottsági elnökként összesen havi bruttó 161 ezer 557 forintot kap. Cége nincs, autója nincs, biciklivel jár. Hobbija a bélyeggyűjtés. A hazai forgalmi sorozatokat kivétel nélkül megveszi, erre 10-15 ezer forintot költ évente. Idén nem volt alkalma nyaralni, de tavaly feleségével, beutalókat felhasználva 3 hetet töltött el Hévízen. Mobiltelefonjának értékét nem tudja megtippelni – azt mondja, múzeumba való, több mint 10 éves, egyébként Motorola.

[namelink name="Török Miklós"] (DK)
Török Miklós (Demokratikus Koalíció) vagyona összértékéről csupán azt mondta: ami a vagyonnyilatkozatában szerepel. Egy 549 négyzetméteres telken lévő, 171 négyzetméteres makói lakóház tulajdonosa, amit örökölt, illetve részben vásárolt 1989-ben, emellett felerészben tulajdonosa egy budapesti, X. kerületi társasházban idén vásárolt 33 négyzetméteres lakásnak. A város külterületén 89,9 hektár szántó 320/3218-ad osztatlan közös tulajdonosa – ezt ajándékba kapta 2013-ban. Ami a jövedelmeit illeti, bizottsági tagként 123 ezer 294 forint a tiszteletdíja. Cége nincs, állatorvosként egyéni vállalkozó, vagyonnyilatkozatában 4 millió 793 ezer 587 forint éves osztalékot tüntetett fel, illetve havi 200 ezer forint jövedelmet. Van 25 ezer forint értékű Magyar Telekom- részvénye, 1 millió 317 ezer 467 forint értékű Metlife Selection- kötvénye, 4 millió 783 ezer forint értékű életbiztosítása, 30 millió 239 ezer forint banki megtakarítása, illetve a Horizont Magánnyugdíjpénztárban 2 millió 375 ezer forintja. Saját tulajdonú Renault Clio Societé kisteherautóval jár, ami 5 éves. Egy ausztriai hétvégét leszámítva idén nem volt nyaralni, tavaly sem. Hobbija a horgászat, de az utóbbi időben nem költött rá, mert nincs ideje horgászni. Régi, víz- és porálló Nokia mobilja van.

[namelink name="Weszelyné Véghseő Henriett"] (Fidesz–KDNP)
Weszelyné Véghseő Henriett (Fidesz–KDNP) nem tudja megbecsülni vagyonát. Van egy 180 négyzetméteres, 4 szobás családi házuk, 2007- ben öröklés révén jutott hozzá, ezenfelül rendelkezik egy 65 négyzetméteres társasházi lakás 50 százalékával – ezt 2007-ben vásárolta. Cége nincs, TÁMOP-ügyintézőként havi bruttó 250 ezer forint a jövedelme, emellett bizottsági tagként bruttó 123 ezer 294 forint jár neki. Vagyonnyilatkozata szerint 11 milliós hitelt törleszt. Kocsija egy Dacia Logan, amely 5 éves, és még 3 millió forint hitel van rajta. Ami a nyaralást illeti, a Balatont körbebiciklizték idén, tavaly pedig Lengyelországban nyaralt egy ismeretség révén. Hobbija a kirándulás, a főzés, azt azonban nem tudja megsaccolni, ezekre éves szinten mennyit költ. Mobiltelefonja érintőképernyős, HTC.

[namelink name="Zeitler Ádám"] (Jobbik)
Zeitler Ádám (Jobbik) jelenleg egyetemi hallgató, így nincs jövedelme és komolyan számba vehető vagyona, vagyonnyilatkozatában mindössze egy 300 ezer forintos bankbetét szerepel. Cége, autója sincs. Ha autóval jár, a nagyszülők Volkswagen Passatját vezeti, vagy a szülők Volkswagen Polóját. Bizottsági tagként bruttó 123 ezer 294 forint jár neki. Tavaly és idén is Görögországban nyaralt a családdal, ezenkívül egy-egy hosszú hétvégére elment a kedvesével tavaly Egerbe, idén pedig Győrbe. Hobbija a könyvek gyűjtése: közel 1100 kötete van, amelyek azonban nem képviselnek muzeális értéket, és nagy részüket ajándékba kapta. Erre a kedvtelésre évente 50 ezret költ ösztöndíjából. Mobiltelefonja egy Sony Xperia SP, amely becslése szerint nagyjából 60 ezer forintos értéket képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!