Makó és környéke

2010.06.03. 23:09

Leszakadt az M43-as töltése

Maroslele - Leszakadt egy darab az épülő M43-as sztráda leállósávjának töltéséből, és az valószínűleg eltorlaszolta a víz útját. A Sásos éri csatorna vize ezért egy felhőszakadás után rázúdult Maroslelére szerda délután.

Fekete Klára

Tegnap már talált magának utat a Sásos éri csatorna vize, az épülő M43-as alatt el tudott folyni. Szerda este azonban még hősiesen küzdött ember és gép, hogy a visszaduzzasztott víz ne öntse el a falut.

Martonosi György, a település polgármestere elmondta, hatalmas felhőszakadások érték el a falut szerda délután. A helyzet akkor vált kritikussá, amikor a csapadékvizet elvezető csatorna vize már visszafelé folyt. Az ár elöntötte az Árpád, a Kossuth és a Szegfű utcát, s majdnem a házakba is befolyt. Gyanították, hogy az épülő sztrádánál lehetnek gondok. A helyszínre érve azt látták: a pálya rézsűje és alapja megcsúszott, a leállósáv töltése pedig beomlott az átereszre.

Először a csatornát kezelő Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat markolójával próbálták kikotorni a földet, de a monstrum beleragadt a sárba. Szerencsére a kivitelező egyik alvállalkozója egy lánctalpassal sietett a segítségükre: mivel az átereszhez nem tudtak hozzáférni, a csatorna oldalát vágták át, így irányították a vizet egy másik átereszhez.

Leszakadt az épülő M43-as töltése

Leszakadt az épülő M43-as töltése.
Fotó: Karnok Csaba

Balla Iván, a vízgazdálkodási társulás igazgatója szerint több oka is volt annak, hogy ez a helyzet bekövetkezett: első helyen a szélsőséges időjárást említette. Ugyanakkor elmondta, nem lett volna szabad, hogy a sztrádaépítés idején félmegoldások szülessenek, és előrelátó tervezéssel időben meg kellett volna építeni a vízelvezető árkokat. Az is lehet, hogy már egy jó ideje megindult a töltés, csak nem figyeltek oda eléggé.

A polgármester tegnap a megyei önkormányzat közgyűlésén vett részt, ezért még nem volt ideje arra, hogy a kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nek megírja a levelét, és megkérdezze, hogy fordulhatott elő ilyen helyzet. Szeretne garanciát kapni arra, hogy a jövőben hasonló balesettől nem kell tartaniuk. Mi is megkérdeztük a NIF kommunikációs vezetőjétől, Fazakas Orsolyától, mivel magyarázza az építő cég a kivitelezés során bekövetkezett hibát, de lapzártánkig nem érkezett meg a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!