Makó és környéke

2015.10.16. 22:44

Letölthető a kétszáz éves harang hangja

Makó - Jubilál vasárnap Makó legrégebbi harangja, amely Szent Imre nevét viseli. Aki szeretné, akár a mobiltelefonjára is letöltheti, csengőhangként használhatja országszerte ismert zúgását.

Szabó Imre

Nincs könnyű dolga annak, aki kíváncsi Makó legöregebb, most éppen 200 esztendős harangjára: a Szent István téri római katolikus templom 47 méter magas tornyában van. Keskeny lépcsősor vezet fel hozzá, percekig tart, mire az ember felér hozzá. Mi megtettük ezt az utat [namelink name="Pálfai Zoltán"] plébánossal, aki büszkén jegyezte meg: a városban ez az egyetlen régi harang, amelyik túlélte az első világháborút, azaz nem öntöttek belőle ágyút.


A templomnak egyébként öt harangja van. Ezek közül a Szent Imréről elnevezett a legnagyobb: 1110 kilogramm tömegű, alsó átmérője pedig 126 centi. Eberhard Henrik mester öntötte 1815-ben, 4 figurális ábrázolásán Szent Imre, Szent István, Szent László és a Magyarok Nagyasszonya látható. Hangját a város lakói mindennap hallhatják; reggel 6, délelőtt fél 9 és 9 órakor, délben, délután fél 6-kor, 18-kor és este 8 órakor szólal meg. Évekkel ezelőtt a Kossuth Rádió hallgatói is hallhatták a hangját déli harangszóként, így mondható, hogy az egész ország ismeri.

 

Pálfai Zoltán plébános a Szent Imre nagyharangnál. A szerző felvétele

Pálfai Zoltán plébános a Szent Imre nagyharangnál. A szerző felvétele

Pálfai Zoltán elmondta: a harang jubileuma közösségük egész évét meghatározza. Ennek jegyében például Máté evangéliumából kézzel írott, illusztrált kötetet készítettek a hívek. A 200 éves jubileumot vasárnap ünneplik a templomban. Az ünnepi szentmisét reggel 9-től [namelink name="Kondé Lajos"] püspöki helynök mutatja be, de lesz kiállítás is Harangünnep címmel, majd Gombos Lajos harangöntő mester tart előadást – a makói harangon az ő édesapja is dolgozott. Nap közben látogatható lesz a templom tornya, mi több, a Szent Imre harang hangja letölthető lesz csengőhangként a plébánia honlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!