Makó és környéke

2011.08.31. 13:24

M43: ahol most a kutya sem akar benzinkutat üzemeltetni

Makó - Bár ki van hagyva a helye a kéthalmi pihenőnél, nincsen benzinkút az M43-as autópályán. És nem is lesz még egy ideig. Az említett pihenőben pláne.

Garai Szakács László

Ismert, április 20-a óta Makóig lehet autózni az M43-as autópályán. Csakhogy tankolni nem lehet rajta, annak ellenére, hogy a 31. kilométerszelvényben, a kéthalmi pihenőnél ki van hagyva a benzinkút helye. Aki Románia felől érkezik a 43-as főúton az a sztráda előtt vagy Nagylakon tankol, ha ismeri az apátfalvi magánkutat, akkor elkanyarodik odáig, vagy bemegy Makóra, vagy Szegednél tér le az autópályáról, vagy az M5-ös első kútjáig, Szatymazig kell kitartania – a külföldiekre valószínűleg ez lehet a jellemző.

Nézegesse az M43-as dudvásodó, lezárt pihenőjét Kéthalomnál! Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Taktika

Az persze csak a laikusnak furcsa, hogy ha így se, úgy se éri meg ott kutat működtetni, akkor miért hagyták ki a helyét. Az is csak a tűzhöz közel ülőknek világos, hogy két évnyi előny alatt – azaz, amint elkészült a sztráda kész lehetett volna a benzinkút is Kéthalomnál, amely az első lett volna a kövegyi kút megépüléséig az autópályán – mennyi gazdaságossági hátrányt dolgozhatott volna le egy odatelepülő töltőállomás. Amelyet ha megépített volna bármelyik hazai piaci szereplő, akkor nyilván mindent megtett volna azért, hogy a kövegyi pihenőt is ő szerezze meg – ellenkező esetben a fentiek alapján valóban halálra lenne ítélve a kéthalmi benzinkút. Ha sikerült volna eladni a kéthalmi pihenőt, akkor az állam, azaz mi egy picit jobban jártunk volna. A mostani helyzetben viszont a határhoz közeli kút majdani üzemeltetője járhat nagyon jól, ugyanis miután megszerezte a kövegyi benzinkút helyét, valószínűleg bagóért megkapja majd a kéthalmit is, hiszen más úgysem építkezne ott. Ha meg bagóért nem adja az állam, neki úgy is jó lesz – Szatymazig biztos nem lesz konkurenciája az autópályán.

És ez egy ideig még így is lesz. A miért nem épül(t) már meg a benzinkút a kéthalmi pihenőnél kérdésemre [namelink name="Kalmár Koppány"], a Közlekedési Koordinációs Központ kommunikációs vezetője felelt, e-mailjét szó szerint idézem: „a jelenlegi gyakorlat szerint az építés alatt álló autópályák esetében a pihenőhelyek kialakítása érdekében az ingatlan-hasznosítási pályázatokat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nevében a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ írja ki és bonyolítja le. A levelében említett Kéthalmi pihenő megnyitása érdekében az M43-as autópálya 31-es kilométerszelvényénél lévő Óföldeák 0213/35 és 0213/37 hrsz. ingatlanok hasznosítására vonatkozó pályázatot a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2009. júliusa óta négy alkalommal írta ki nyilvános verseny keretében. A pályázatokon minden olyan megfelelő gyakorlattal, referenciával és magyarországi székhellyel rendelkező cég ajánlatot tehetett, amelyik legalább 10 hazai töltőállomásból álló hálózatot üzemeltet és tagja a Magyar Ásványolaj Szövetségnek. Az ajánlattevői érdeklődés hiányában a pályázatok mindegyike sikertelen volt, melynek hátterében – szakértőink vélekedése szerint – az állhat, hogy a potenciális ajánlattevők inkább érdeklődnek az építés alatt lévő szakasz, határ előtti – a levelében hivatkozott Kéthalmi pihenőnél vélhetőleg nagyobb forgalmat vonzó – töltőállomásának üzemeltetése iránt, melynek hasznosítására vonatkozó pályázatunk előkészítés alatt áll. E pályázat lefolytatása után, remélhetőleg a kisebb forgalmú töltőállomás üzemeltetéséért is elindulhat az érdemi verseny."

Magyarul, a kutya nem akar itt benzinkutat üzemeltetni, mert mindenki azt várja, hogy a határhoz közelebb lévő kövegyi pihenőben lévő területen építhet majd töltőállomást, ahol elméletileg majd jobban dől a lé. A hiányzó, valamivel több, mint 23 kilométeres szakasz elvileg 2013 májusára készülhet el. Az új sztrádaszakasz megnyitása után megkezdődhet az építkezés Kövegynél, azaz elvileg két év múlva, nyáron tankolhat ott az első autós. Ekkorra elméletileg elkészülhet a gazdaságtalan(abb) üzemeltetésű benzinkút Kéthalomnál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!