Makó és környéke

2013.01.11. 22:58

Mágoriné: Marad az 50 százalék

Makó - Nem várható, hogy Makótól az eredetileg megállapított 50 százalékosnál nagyobb arányban vállal át adósságot az állam – reagált tegnapi sajtótájékoztatóján Mágori Józsefné parlamenti képviselő Buzás Péter polgármester ez ügyben elhangzott felkérésére.

Munkatársunktól

Megírtuk: a csütörtök délutáni rendkívüli testületi ülésen a város első embere arra kérte a térség parlamenti képviselőjét, hogy járjon közbe az adósságrendezés arányának javításáért. A jelenlegi elképzelések szerint az 5 milliárd 44 milliós hitelállomány felétől szabadítanák meg a Maros-parti várost.

Mágoriné a felkérést követően beszélt Tállai Andrással, a belügyi tárca államtitkárával. Mint kiderült, méltányossági alapon valóban lehet kérni az eltérést attól az aránytól, ami az érintett önkormányzatoktól származó adatokból kiszámított adóerő-képességnek megfelel. Erre azonban akkor van csak mód, ha az adatszolgáltatás tavaly június 30-i időpontja óta az adott település adóerő-képessége – azaz hogy helyben mennyi adót tud beszedni az önkormányzat – jelentősen romlott. Ilyen lehet például, ha megszűnik egy sok helyi adót fizető nagyüzem. Makón ilyesmi szerencsére nem történt, így a kérésnek nincs alapja – mondta [namelink name="Mágori Józsefné"].

A parlamenti képviselő egyúttal megköszönte a makóiak nevében az adósságkonszolidációt. Hozzátette: miután emiatt a város a vártnál jobb helyzetben lesz, s a Givaudan üzemének indulása is pluszbevételi forrást jelent, arra szólítja fel a képviselő-testületet, hogy vonja vissza a makói vállalkozásokat, polgárokat drasztikusan érintő novemberi helyiadó-emelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!