Makó és környéke

2009.03.18. 19:28

Magyar-roma konfliktus Makón: falat emeltek az udvaron

Makó - Lapunk információja szerint magyar-roma konfliktus miatt húztak fel egy két méter magas falat Makón, a Návay Lajos tér 10. szám alatti épülettömb udvarán.

Kormos Tamás

A társasház 11 lakásának tulajdonosa kérte a téglakerítést, mivel már hosszú ideje problémát okozott nekik a közös udvar másik részén lévő 5 szociális önkormányzati lakás bérlője. A történet érdekessége, hogy a gondot okozó bérlők elköltöztek, mire felhúzták a falat.

A makói Návay Lajos tér 10. szám alatti társasház jogi képviselője azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy az ott lévő 11 lakás, illetve a vele szemben lévő 5 szociális önkormányzati bérlakás közös udvarán kerítést építhessenek. Ugyanis a főépületben lakók és a bérlők között rossz a kapcsolat, s már több konfliktus is volt a közös udvarhasználat miatt. A jogi képviselő úgy vélte, hogy a békés együttélés csak a telek megosztásával érhető el.

A makói képviselő-testület tavaly ősszel jóváhagyta a kérést, s megépült a 2 méter magas téglakerítés. A főépületbe továbbra is a tér felől lehet bejutni, viszont a lekerített bérlakásoknál új bejáratot kellett építeni a Bocskai utca felől.

– Már 1992 óta lakom itt, de semmi problémám nem volt a szemben élő bérlőkkel. Ennek ellenére én is támogattam a kerítés megépítését, mert így talán kevesebb lesz a baj – mondta az A épület egyik földszinti lakásában élő idős nő, aki kérte, nevét ne írjuk le.

Deákné Gera Erika jól megvan a maga udvarában. Nem zavarja A téglakerítés. Fotó: Dobó Dolli

Deákné Gera Erika jól megvan a maga udvarában. Nem zavarja A téglakerítés.
Fotó: Dobó Dolli

Annyit még elárult szerinte a legnagyobb gond az volt: amíg közös bejáratuk volt a bérlőkkel, a tavaly felújított kaput is többször megrongálták. Nem az öt lakásban élők, hanem a hozzájuk járó rokonok, barátok, ugyanis hatalmas ismeretséggel rendelkeztek. Ezért is jó, hogy most már máshol kell bemenniük.

A főépület első emeletére két éve költözött egy fiatal nő, aki ugyancsak névtelenséget kért. Annyit azonban megtudtuk tőle, hogy amióta áll a fal, az udvaron parkoló kocsik, illetve a közös udvari helyiségekben tárolt holmik nagyobb biztonságban vannak.

József Attila itt írta első verseit

Amúgy a Návay téri ház nagy múlttal rendelkezik. Az egykoron diákszállónak készült épületben 1920 és 1922 között József Attila is megfordult. Diákként két éven keresztül lakott itt, s a főbejárattól nem messze lévő emléktábla tanúsága szerint e falak között születtek meg első versei.

Kíváncsiak voltuk a fal túloldalán lévők véleményére is, ezért elmentünk hozzájuk.

– Nincs itt semmiféle probléma. A fal megépült, engem egyáltalán nem zavar. Most vettem meg az egyik lakás bérleti jogát, s a korábbi bérlő, akit jól ismerek, egy szóval sem beszélt a két rész közötti konfliktusról – mondta Deákné Gera Erika. Az első kisbabáját júniusra váró fiatalasszony szerint neki nem jelent semmi hátrányt a fal: kerülnie nem kell, hiszen a Bocskai utca felől is el lehet érni mindent. Tőle tudtuk meg, hogy mire elkészült a téglakerítés, már el is vesztette jelentőségét, ugyanis az öt bérlakásból csak három lakott, s a korábban gondot jelentők már elköltöztek innen.

Félmilliót érő kerítés

A társasházban élők lakáskölcsönből finanszírozták a fal építésének költségét. A téglakerítés 500 ezer forintba került, de a ház végül 2 millió 580 ezer forintnyi hitelt vett fel, mivel a pénz nagy részét az épület felújítására költik. A törlesztés miatt a korábbi 2300 forintos havi közös költség összegét 3000 forintra növelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!