Makó és környéke

2011.05.18. 19:10

Magyarcsanád örül és panaszkodik is

Magyarcsanád - A magyarcsanádiak egyik szeme nevet, a másik sír: örülnek, hogy felújították a 43-as főútvonal falun átvezető szakaszát, de bosszankodnak a munkálatok miatt megrongálódott többi út miatt. A polgármester, Guba István bízik abban, hogy – az ígéreteknek megfelelően – ezeket is helyreállítják.

Szabó Imre

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács – így summázza [namelink name="Guba István"] polgármester azt a helyzetet, amely a faluban a 43-as főútvonal egyik oldalának felújítása miatt alakult ki. Az emberek egyrészt örülnek, hogy újra járható a kamionforgalom miatt megrongálódott út; jó 5-600 méteren dolgoztak a Délút munkagépei az elmúlt 2 hétben. A falu határában, a benzinkútnál még most is folyik a felújítás – mint láttuk, az útalapot is kicserélik.

Az örömbe azonban némi üröm is vegyül. Miközben folyt a felújítás, és a főutat időről időre le kellett zárni, a forgalom egy részét terelőutakra vezették. A kamionok, illetve az építkezésen dolgozó munkagépek, teherautók néhol megrongálták az aszfaltot – a megye legszegényebb falujaként számon tartott Magyarcsanádnak pedig nincs pénze a javításokra az önkormányzati utakon.

Ütfelújítás Magyarcsanádon, a 43-ason.  A szerző felvétele

Ütfelújítás Magyarcsanádon, a 43-ason.
A szerző felvétele

Guba Istvánnal tegnap autóba ültünk, és végigjártuk az érintett utakat. Valóban vannak úthibák, ezek egy jelentős része azonban még a felújítás előtti időkből származik. A falu első embere mindenesetre optimista. A munkálatok idején többször tárgyalt a kivitelező cég képviselőivel, akik megígérték: a felújítás miatt keletkezett károkat rövid időn belül helyreállítják. Ehhez már csak az kellene pluszban, hogy a 43-as másik felét is újítsák fel, mert azon még mindig vannak kátyúk.

Új padka a halálkanyarba

Elbontották a mélyen fölvágott útpadkát több helyen a 43-as úton, és a kritikus helyeken mart aszfalttal újat alakítottak ki. A munka nemrég fejeződött be. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint összesen 3100 négyzetméteren „stabilizáltak", így ez megtörtént Ferencszállás és Kiszombor között az ívekben, Deszk és Klárafalva között, az úgynevezett kettős halálkanyarnál. A padka a néhány évvel ezelőtti útfelújítás után lett veszélyes. Többször is előfordult, hogy az útról lesodródó kamionok kerekei elsüllyedtek a puha anyagban, és baleset is történt emiatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!