Makó és környéke

2009.05.14. 21:52

Már a múlté a rántott szelet krumplival

Makó - Mészáros máj tarhonyával, rántott camembert áfonyaöntettel és párolt rizzsel – ezek az ételek is szerepelnek a makói vendéglátóhelyek menüsorában. A Maros-parti városban 470 és 680 forint közötti áron ehetünk munkanapokon menüt. A felkeresett éttermek többségében arra törekednek: a vendég ne csak kétfajtából választhasson, illetve variálhassa is az étkeket.

Kormos Tamás

Ki ne emlékezne még arra, amikor a belvárosi kis étteremben A és B menü között választhatott az ebédelni kívánó dolgozó. Többnyire krumpli- vagy húslevest, illetve rántott szeletet krumplival, valamint sertéspörköltet galuskával szolgáltak fel. Hét makói vendéglátóhelyen néztünk szét: mit és mennyiért kínálnak menüként.

A Pulitzer-kollégium éttermét nem csupán a diákok keresik fel, hanem idősebbek is. Itt kétféle levesből és másodikból választhatunk, a köret viszont variálható. Egy-egy ebéd ára 560 forint, de ebben a savanyúság is benne van.

A város szélén lévő Autós Csárdában is igen sokan kérnek menüt, s nem csupán a 43-as főúton közlekedők, hanem makóiak is kijárnak ide délidőben. Hétköznaponként 600, hétvégenként pedig 700 forintért ehetünk menüt, ami levest és másodikat tartalmaz. Az utóbbit kettő közül választhatjuk ki.

A Petőfi parki Kisbagolyban bővebb a választék. Az ide betérőnek három levesből és kilenc második fogásból kell eldöntenie, mit kér. A komplett menü ára 680 forint. Aki csak másodikat eszik, az 580-at fizet. A leves külön pedig 280-ba kerül.

Helyben is elfogyaszthatók, de kérésre el is vihetők a makói Kelemen–Ház fogásai. Fotó: Dobó Dolli

Helyben is elfogyaszthatók, de kérésre el is vihetők a makói Kelemen–Ház fogásai.
Fotó: Dobó Dolli

A Szent Gellért Borozó és Étteremben 580 forint egy menü, s két levesből és két másodikból lehet összerakni. Emellett kedvezményes áron – 610 forintért – 10-féle frissensült valamelyike is kérhető. Az árban egy szelet hús, a köret és a savanyúság is benne van. Aki megelégszik csak a levessel, attól 120 forintot kérnek.

A Maros Étterem és Pizzériában is van menü. Az alap az A és a B, mindkettő 560 forint. Harminc forinttal többért pedig már akár fűszeres túróval töltött rántott gombafejeket is kérhetünk rizzsel és tartárral. Ez az úgynevezett extra menü.

A Kalász Vendéglőben 650 forintért nyolcféle menüből választhatunk. Emellett – mondhatni bónuszként – többnyire mindig megtalálható a rántott sajt. Legutóbb például mészáros máj tarhonyával is szerepelt a sorban.

A Kelemen–házban a napi menü 470 forintba kerül. Ez egy levest és egy másodikat tartalmaz. Az 570 forintos extra menüben találhatunk gödöllői töltött csirkecombot vegyes körettel, roston csirkemellet sült gyümölcsökkel és krokettel, valamint rántott camembert-t áfonyaöntettel és párolt rizzsel.

Egyre több a házhoz szállítás

A vendéglátói piacon nemrég több olyan cég is megjelent, amely ételszállítással foglalkozik. Ez leginkább azoknak éri meg, akik nem tudnak kiugrani ebédelni. Az új konkurenciát már a makói vendéglátóhelyek is felismerték: közülük egyre többen viszik ki maguk a megrendelt ételt, így a menüt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!