Makó és környéke

2009.07.21. 21:24

Már áll Fátyol Misi szobra

Makó - Már áll a makói Korona épülete előtt Fátyol Mihály cigányprímás szobra, amelyet augusztus 19-én avatnak fel. Aznap a Maros-parti városban lép fel a Száztagú Cigányzenekar.

Munkatársunktól

Már látható kijelölt helyén, a főtéri Korona előtt a legendás makói cigányprímás, Fátyol Misi bronzszobra, pedig egy hónap múlva avatják csak – és még ponyvával sincs letakarva, ahogy az ilyenkor szokás. Az alkotásra megbízást adó önkormányzat – mint annak idején a képviselő-testület ülésén is elhangzott – azért szabott szoros határidőt a makói Kiss Jenő szobrászművésznek, mert mindenképp meg akarta előzni, hogy úgy járjon, mint 9 évvel ezelőtt, Szent István lovas szobrával. Annak idején ugyanis kisebbfajta botrány kerekedett amiatt, hogy Győrfi Lajos nem készült el vele az augusztus 20-i határidőre (egyébként akkor Kiss Jenő alkotótársa volt Győrfinek a szobor elkészítésében). A városban a mai napig sokan emlékeznek rá, amint a Csanád vezér téri ünnepségre begördült a szobrot szállító daru, és a már kihelyezett talapzatra akkor hegesztették oda a bronzalakot.

átyol Misi szobrát csak augusztusban avatják fel a makói főtéren. Fotó: Szabó Imre

Fátyol Misi szobrát csak augusztusban avatják fel a makói főtéren. Fotó: Szabó Imre
Kiss Jenő gyors és pontos munkát végzett: Fátyol Misi szobrával már a július 15-i határidő előtt egy nappal elkészült. A cigányprímásról mintázott alkotást augusztus 19-én avatják fel. Aznap a Makói Muzsika fesztivál keretében, Szentpéteri Csilla zongoraművésszel lép fel a városban a Száztagú Cigányzenekar. Úgy tudjuk, a szobrot azért nem takarták le az ünnepélyes átadásig, hogy ne irányítsák rá a vandálok figyelmét. Az alkotás amúgy civil kezdeményezésre született, a neves cigányprímás egykori muzsikustársa, Bozsogi Attila indított aláírásgyűjtést az ügy támogatására. Az összesen 14,5 milliós költség előteremtésére továbbra is folyik az adománygyűjtés, bár az önkormányzat 10 millió forintot elkülönített erre a célra.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!