Makó és környéke

2015.06.16. 23:13

Már nem csak a kertkapuig jár Erzsike

Makó - Fél éve vágyott rá, tegnap végre megkapta, így már nem csak a négy fal között éli életét a makói Miklós Sándorné. Egy elektromos mopedről van szó, amelynek beszerzésében a megyei kormányhivatal és a Makói Járási Hivatal segített.

Szabó Imre

Kis híján elsírta magát örömében és izgalmában a makói [namelink name="Miklós Sándorné"], amikor tegnap végre meghozták neki az elektromos mopedet. A jármű nélkül eddig nagyrészt a négy fal között telt az élete. Több mint fél éve, lapunk segítségét is kérve próbált hozzájutni a mopedhez.

Megírtuk: tüdőtágulata van, oxigénpalackot használ, s ha a kapuig kimegy, visszafelé már meg kell állnia pihenni. Ráadásul csigolya- és bokatörése is volt, orvosi dokumentációja pedig jó fél oldalon keresztül sorolja különböző egyéb betegségeit. Korábban elektromos kismotorral igyekezett közlekedni, de balesetet szenvedett vele, miután egy szennyvízcsatornázás miatt felbontott útszakaszon két éve elesett. A kétkerekű tönkre is ment.

A biztonságos megoldás a moped lett volna, csakhogy egy ilyen jármű 86 ezer forintba kerül, még úgy is, ha orvos írja fel. Ehhez pedig korábban nem kaphatott teljes egészében támogatást, mert a nyugdíja, amelynek nagy részét ugyan hiteltörlesztésre és gyógyszerekre költi, papíron meghaladja a 42 ezer 750 forintos limitet.

Miklós Sándornénak már nem csak a kertkapuig tart a világ. A szerző felvétele

Miklós Sándornénak már nem csak a kertkapuig tart a világ. A szerző felvétele
Erzsike előtt akkor csillant fel a remény, amikor lapunk közreműködésével felvette a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, illetve a Makói Járási Hivatallal. Mint az utóbbi hivatal vezetője, [namelink name="Égető Gábor"] lapunknak elmondta, április elején változtak a vonatkozó jogszabályok, így [namelink name="Juhász Tünde"] kormánymegbízott megállapíthatott számára az Egészségbiztosítási Alap terhére 85 ezer forintos méltányossági támogatást, és már nem volt akadálya a beszerzésnek. Az ügyintézésben pedig, mivel az asszony mozgáskorlátozott, a hivatal munkatársai oly módon is segítettek, hogy több alkalommal kimentek hozzá, és a lakásán együtt töltötték ki a szükséges papírokat.

– Ezúton is biztatok mindenkit , aki hasonló helyzetben van, hogy keresse bátran a járási hivatalt. A jogszabályok szabta kereteken belül mindenkinek segítünk, s ha kell, otthonában is felkeressük az érintetteket – mondta Égető Gábor hivatalvezető.

Miklós Sándorné már percekkel az átadás után magabiztosan gurult az új járművel az utcán.

– Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített! Most már végre nem kell törnöm a fejemet, kit kérjek meg bevásárolásra, és a gyógyszert is kiválthatom a patikában, nem a nővérke hozza ki nekem a rendelőből – mondta Miklós Sándorné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!