Makó és környéke

2010.04.01. 22:18

Már nem olcsóbb a kínai fokhagyma

Makó - Felháborítónak találják a makói hagymatermesztők azt a napokban napvilágot látott elemzést, amely a magyar fokhagyma háttérbe szorulásáról szól. Az adatokat nem vitatják, az okokat igen: szerintük azért hódított teret a kínai áru, mert mostanáig szinte korlátlanul ömlött az európai piacra.

Szabó Imre

Felháborította a makói hagymásokat egy nemrég megjelent gazdasági elemzés arról, miért kapható az üzletekben több helyen kínai fokhagyma Magyarországon, mint a hazai, például a Makó környékén termett. Mint a cikkben olvasható, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint a világ fokhagymatermelésének 78 százalékát Kína adja, ahol 2008-ban 700 ezer hektáron termesztettek 12,5 millió tonna fokhagymát. Magyarországon ezzel szemben mindössze 600 hektáron csupán 4600 tonna termett. A kínai áru térhódításának okát a szakértők abban látják, hogy a kínaihoz képest a magyar mezőgazdaság nagyobb költséggel és bizonytalan mennyiségben, illetve minőségben termel – utóbbinak oka az is, hogy már kevés a jó termőképességű, öntözhető termőföld például Makó környékén.

Az általunk megkérdezett hagymatermesztők a számadatokat nem vitatták, azonban egész másban látják a kínai fokhagyma térhódításának okát. Mint többen elmondták, az elmúlt években legálisan és illegálisan – tehát irreálisan olcsón is – ömlött a kínai fokhagyma Európába. Emiatt aztán nemcsak nálunk, például Spanyolországban és Franciaországban is visszaesett a termelés. Tavaly viszont az Unió szigorú kvótát léptetett életbe, és az illegális behozatal ellen is keményen fellépett, aminek meg is lett az eredménye: mint a múlt évben mi is beszámoltunk róla, megélénkült a kereslet, és hosszú idő után újra elfogadható ára volt a fokhagymának. Immár a kínai hagymatermesztés költsége sem olyan alacsony, mert megszűnt az ottani állami támogatás.

A makói fokhagyma méltó lesz régi nagy híréhez. Fotó: Segesvári Csaba

A makói fokhagyma méltó lesz régi nagy híréhez.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyik gazdálkodó, Fekete János mindehhez hozzátette: Makó térségében sok helyen, például Kiszombor, Maroslele és Pitvaros környékén is vannak jó, öntözhető földek. Ő maga is szállít nagyáruházaknak a terményeiből, nincs gondjuk a minőséggel. Szerinte ha az Unió továbbra is őrzi piacait az illegális behozataltól, pár éven belül újra meg fog élénkülni a termesztési kedv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!