Makó és környéke

2013.12.11. 19:42

Már több mint 1300-an töltötték le Limara Android alkalmazását

Makó - Egy makói fiatalember nevéhez kötődik az az okostelefon alkalmazás, amely a népszerű gasztroblogger, Libor Mária oldalát jeleníti meg. Többé már nem lesz lisztes a laptop: szól a jópofa szlogen.

Németh Marietta

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Még nincs egy hónapja, hogy nyilvánosságra került a Limara Péksége android alkalmazás, de máris 1388-an töltötték le telefonjukra azt. A programot az SZTE végzős programtervező informatikus hallgatója, [namelink name="Karajkó Gábor"] alkotta meg. A több mint féléves munkát gondos tervezés előzte meg mind dizájnban, mind működésben. Az alkalmazást Gábor szakdolgozati munkájaként készítette el. – A témaválasztásnak nagyon egyszerű oka volt: egy korábbi kurzusomon egy gasztroblog alkalmazást kérte tőlünk az oktató, makói lévén így esett a választásom [namelink name="Libor Mária"] gasztroblogjára, a Limara pékségére – kezdi történet Gábor. Döntésének hátterében ismerősi kérés is állt: sokan panaszkodtak arra, hogy elkallódnak a kinyomtatott receptek, a laptopot pedig a konyhába vinni ügyes-bajos dolog.

Karajkó Gábor. Fotó: DM/DV

Karajkó Gábor. Fotó: DM/DV
A korszakalkotó ötlet megvalósult: a fiatal programozó gondolva egyet egy jól használható, áttekinthető programot alkotott meg mobilkészülékekre és táblagépekre, melyek egyikét könnyen elhelyezheti konyhájában minden háziasszony. Hogy a kinézetében az eredeti blogra hasonlító alkalmazás minden tekintetben elnyerje az olvasók tetszését, a programozónak több hetet kellett csak a tervezéssel töltenie, hogy a fejlesztés minél gyorsabban és zökkenőmentesen menjen. Gábor nagy hangsúlyt fektetett a dizájnra is, amellyel a program könnyen kezelhetőségét biztosította. Elárulta, a külsőt illetően több változatot is készített, mire a program elnyerte végleges formáját. A bloghoz képest egyébként új funkciók is megjelennek a programban; jegyzetet lehet írni a receptekhez, sőt mindegyik lementhető és akár külön tárolhatók kedvencként, így internetkapcsolat nélkül bármikor elérhetők. A program leghasznosabb része azonban kétségkívül az, amely a kenyér formázását mutatja be lépésről lépésre, de hasznos a receptek ábécésorrendben való felsorolása is.

A program elkészülte után egy weboldalra került fel, ahonnan bárki ingyen letöltheti Android rendszerű mobiljára. – A kitartó munkának hála úgy érzem, nagy sikere van az alkalmazásnak, ugyanis rengeteg pozitív visszajelzést kapok az építő jellegű kritikák mellett – fogalmaz a programozó. Persze nemcsak a rajongók voltak boldogok az alkalmazás láttán, hanem maga a blog tulajdonosa, Libor Mária is. – Nagyon tetszett a program, már magától az ötlettől is egészen odáig voltam, de amikor készen lett, és először megláttam, nagyon boldog voltam – meséli Limara. Hozzátette, hogy az alkalmazásban a blog arculata teljesen visszaköszön, ráadásul egyszerű, könnyű kezelni. Mint mondja, a blog követői szintén nagyon örültek, sokan írták neki viccesen, hogy most már nem kell félni, hogy lisztes lesz a laptop. Az, hogy mennyire hiánypótló munka is ez, azt jól mutatja, hogy a blog több olvasója kérdezett már rá korábban, lesz-e ilyen mobilalkalmazás, igaz, legtöbbjüknek meglepetés volt.

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.blogspot.limarapeksege

Kattintson ide a letölthető alkalmazásért. Fotó: DM/DV
– Egy program sosincs kész, mindig rejlik benne még több lehetőség, egy kis újítanivaló, ez természetesen most is így van – vallja az első Andorid alkalmazását létrehozó fiatalember. A jövőben tehát folytatni szeretné a munkát; van néhány új ötlete, amelyekkel még hatékonyabbá teheti az alkalmazás egyes funkcióit, de hogy ezek mik, és mikor valósulnak meg, az egyelőre az idő kérdése.

A program ide kattintva letölthető:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.blogspot.limarapeksege

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!