Makó és környéke

2009.02.20. 20:09

Maroslele a megye Monokja

Maroslele - Maroslele 12 millió forintos közmunkaprogramot indít. A Makó melletti község elsőként csatlakozott a megyéből a monoki kezdeményezéshez.

Szabó Imre

– Nem várunk tovább a kormányzat intézkedéseire, mert úgy tűnik, semmi sem fog történni – indokolta Martonosi György, Maroslele polgármestere, miért indít a falu saját erőből, 12 millió forinttal finanszírozott közmunkaprogramot. Megírtuk: Maroslele volt az első Csongrád megyében, amely – igaz, akkor csak egy felhívással – csatlakozott az úgynevezett monoki kezdeményezéshez. Monokon azt az elvet hirdették meg, hogy segély csak azoknak járjon, akik hajlandóak érte megdolgozni – feltéve, hogy ezt az egészségük megengedi. Tavaly nyáron a Kurusa Tibor képviselő javaslatára elfogadott testületi döntést nem a segélyezésből adódó feszültség szülte, hiszen a múlt évben a 2200 fős településen csak 46 ember részesült rendszeres szociális segélyben. Egyszerűen azt szerették volna deklarálni, hogy nem helyes, ha dolgozni képes emberek munka nélkül jutnak jövedelemhez.

Közmunkások Maroslelén. Saját erőből. A szerző archív felvétele

Közmunkások Maroslelén. Saját erőből.
A szerző archív felvétele

Tavaly óta a körülmények annyit változtak Maroslelén, hogy a gazdasági válság miatt nőtt az állástalanok száma, a falu ugyanakkor nem kapott több segítséget. Most megpróbálnak két legyet ütni egy csapásra: olyan közmunkaprogramot indítanak, amelynek keretében egyrészt aki tényleg dolgozni szeretne, egy évre álláshoz juthat, másrészt az elmaradt fejlesztések egy részét valósítják meg.

12 millió forintos közmunkaprogramot indítanak a településen. A szerző archív felvétele

12 millió forintos közmunkaprogramot indítanak a településen.
A szerző archív felvétele

Martonositól megtudtuk: a 12 milliós keret egyik feléből az óvoda környékét teszik rendbe – többek között elbontanak egy épületet, megszépítik az udvart, parkolót alakítanak ki és utcai csapadékelvezetőt építenek –, a másik feléből különböző helyeken járdát építenek, árkokat tisztítanak, intézményi karbantartásokat végeznek el. Így 25 ember kap lehetőséget a munkára – valamennyien minimálbért dolgoznak majd. A falu költségvetése egyébként 315 milliós, a hiány idén várhatóan 25 millió forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!