Makó és környéke

2011.03.23. 20:55

Maroslele feladta magának a leckét

Maroslele - Feladta magának a leckét a maroslelei képviselő-testület, mert 4:3 arányban a korábbi tervekkel ellentétben úgy döntött, mégse társuljon a falu óvodája és iskolája az apátfalvival. Ez 13 milliós plusznormatíva-bevételt jelentett volna – a falutól idén a kormányzat 16 milliót von el.

Szabó Imre

13 milliós pluszbevételre tehetett volna szert éves szinten a maroslelei önkormányzat, ha a képviselő-testület elfogadja [namelink name="Martonosi György"] polgármester javaslatát, és a következő tanévben Apátfalvával társulásban működteti a 72 fős helyi óvodát és a 171 diákot oktató iskolát. A társulási ajánlattal Apátfalva kereste meg Maroslelét, mert úgy néz ki, Magyarcsanád iskolája, amellyel eddig a sajátjukat társulásos formában működtették, egyházi lesz. A térség falvai közül már egyedül Maroslele működtette önállóan oktatási intézményeit, így a választás logikus volt.

A társulás azért tűnt mind a két fél számára kedvezőnek, mert az ezzel járó megemelt normatívára most már a 2107 lelkes Maroslelének is nagy szüksége lett volna. A községtől az előző kormányzat a központi finanszírozáson keresztül 49 millió forintot vont el, a mostani pedig 16-ot idén. Csakhogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén 4:3 arányban leszavazta az elképzelést. Martonosi György azt mondja, az a legnagyobb gond, hogy akik a döntés ellen voksoltak, igazi alternatívát nem mutattak fel, csak néhány milliós megtakarítást jelentő spórolásra tettek javaslatot, ez viszont nem jelent hosszú távú megoldást a problémára.

Az ötlet négy ellenzője közül két képviselőt értünk el tegnap: Bozsóné Köblös Ildikó alpolgármestert és Vinczéné Faragó Anikót – utóbbi egyben az iskolát és óvodát is magában foglaló általános művelődési központ vezetője. Mindketten azt mondták, nem tudnak arra a kérdésre válaszolni, milyen érvek miatt döntöttek nemmel, át kell gondolniuk a választ, és csak csütörtökön nyilatkoznak. A döntéssel egyébként csak Maroslele került nehéz helyzetbe, Apátfalvának ugyanis elvben megvan a lehetősége arra, hogy egy másik, már meglévő intézményfenntartó társuláshoz csatlakozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!