Makó és környéke

2010.01.25. 20:03

Maroslelén verne gyökeret a magyar–skót család

Maroslele - Bár a közös életet Ausztráliában kezdte, most visszatért Maroslelére az a fiatal magyar–skót házaspár, amelynek a faluban máig emlékezetes esküvőjéről annak idején lapunk is beszámolt. Azért költöztek ide, mert szeretnék, ha az azóta született két srác megismerné a magyar kultúrát, az itteni közvetlenebb, emberibb életstílust.

Szabó Imre

Bár az új életet a kenguruk földjén kezdte, néhány hónapja mégis a fiatalasszony szülőfalujába, Maroslelére költözött az a magyar–skót házaspár, amelynek különleges esküvőjéről majdnem pontosan öt évvel ezelőtt lapunk is beszámolt. Mint megírtuk, Molnár Zsuzsanna és Gordon Hay 2005. január első napján fogadott hűséget egymásnak a korábban Ausztráliában megtartott polgári szertartás után. A faluban mindmáig azért emlékeznek sokan a szertartásra, mert a vőlegény hagyományos skót viseletben, a Hay család színeiből szőtt címeres szoknyában állt az oltár elé, és mert kedves gesztusként magyarul mondta el esküjét. Zsuzsanna 13 évvel ezelőtt ismerkedett meg Gordonnal Dél-Ausztráliában, ahová a Pető-intézetben elvégzett tanulmányai után szólította konduktori munkája.

Miért költöztek Magyarországra? A most Hódmezővásárhelyen dolgozó, autista gyerekekkel foglalkozó Zsuzsanna azt mondja, mindenekelőtt azért, hogy két fiuk, a 4 éves Sámuel és az 1 éves Oszkár érezhesse, milyen a rokonok körülvevő szeretete, no meg, hogy legyen magyarságtudatuk. A fiatal édesanya azt mondja, noha mindkét gyerek ismeri a magyar nyelvet, a magyar kultúra olyan kincs, amit feltétlenül érdemes megtapasztalniuk – ahogyan azt is, mennyivel közvetlenebbek, barátságosabbak itt az emberek, mint Ausztráliában.

Édes élet Maroslelén. A skót–magyar család Ausztráliát cserélte fel a kis Csongrád megyei településre.  Fotó: Frank Yvette

Édes élet Maroslelén. A skót–magyar család Ausztráliát cserélte fel a kis
Csongrád megyei településre. Fotó: Frank Yvette

Nyolc hónapja költöztek Maroslelére, abba a házba, amit Zsuzsanna nagymamájától örököltek, és a gyerekek már egyre kevesebbet emlegetik régi otthonukat. Míg Ausztráliában jószerével a bevásárlás volt a család egyetlen szórakozása, itt, amíg az idő engedte, örömmel kertészkedtek például, és ismeretségeket kötöttek. Jól érzik magukat.

És hogy maradnak-e? A faluban sokan fogadták őket szeretettel vegyes kíváncsisággal, de voltak olyanok is, akik inkább tartózkodóan reagáltak. Zsuzsannának sikerült állást találnia, jól érzi magát a munkahelyén, lelkesen dolgozik, a vidékfejlesztő menedzser Gordont viszont egyelőre mindenhonnan elutasították, mondván, hogy túlképzett. Nem könnyű így – mondja Zsuzsanna, de hozzáteszi: bizakodnak, remélik, hogy sikerül gyökeret ereszteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!