Makó és környéke

2009.01.09. 20:24

Még idén eldől, város lehet-e Csanádpalota

Csanádpalota - Elkészült Csanádpalota pályázata, amellyel szeretné elérni, hogy nyilvánítsák várossá. A több mint százoldalas anyagot a napokban postázzák a regionális államigazgatási hivatalnak, amely még ebben a hónapban továbbítja az önkormányzati minisztériumnak. A polgármester, Kovács Sándor minimum ötven százalék esélyt ad a sikerre – a pályázat költségvetése hárommillió forint.

Szabó Imre

A helyi képviselő-testület december 16-i döntése után mostanra elkészült az a több mint százoldalas pályázati anyag, amitől azt reméli Csanádpalota önkormányzata, hogy nagyközségük várossá válhat. Mint elsőként tavaly ősszel megírtuk, a 3300-as lélekszámú falu polgármestere, Kovács Sándor mindenekelőtt azért állt elő az elképzeléssel, mert nagyon sok központi pályázatot eleve úgy írnak ki, hogy azokon csak városok indulhatnak. Abban is hisz, hogy a városi rang vonzóvá tenné a települést az épülő M43-as révén karnyújtásnyira kerülő befektetők előtt. Meggyőződése szerint komoly érvek szólnak amellett, hogy Csanádpalota megkapja a címet – például a hagyományos térségközponti szerep, az elmúlt évek beruházásai, fejlődése, vagy az, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott.

Ennek jegyében készült el a pályázat, amelyet a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem szakértői fogalmaztak meg Trócsányi András vezetésével. Az anyag részletesen bemutatja a falu múltját egészen az 1421-es alapítástól napjainkig, megrajzolja fejlődését, bemutatja demográfiai és gazdasági helyzetét, sőt kitér arra is, hogy Csanádpalotának milyen intézményrendszere és infrastruktúrája van, illetve lesz a közeljövő beruházásainak köszönhetően. Az anyagot január 15-éig kell postázniuk a területileg illetékes államigazgatási hivatalnak, amely még ebben a hónapban köteles továbbítani azt az önkormányzati tárcának.

Városként több pályázaton idulhatna Csanádpalota. Fotó: Segesvári Csaba

Városként több pályázaton idulhatna Csanádpalota.
Fotó: Segesvári Csaba

A minisztérium három dolgot tehet: vagy elutasítja, vagy támogatásra érdemesnek ítéli ugyan, de most nem fogadja el, vagy felterjeszti a köztársasági elnöknek.

Ez utóbbi esetben Sólyom László még idén, várhatóan a nyár végén jóváhagyhatja Csanádpalota városi rangra emelését.

Ha mégsem kapnának városi rangot, az anyagot frissítve jövőre újra próbálkoznak. Kovács Sándor úgy gondolja, a falunak idén több mint ötven százalék esélye van a sikerre.

Hárommillióba kerül

Kovács Sándor a pályázat kiadásairól elmondta: mindennel együtt hárommillió forintba kerül, amit a falu saját költségvetéséből fedez. Hozzátette, hogy a pályázat Csanádpalotát bemutató része tulajdonképpen egy rendkívül alapos és értékes monográfia is egyben. Gondolkoznak azon, hogy kötetben is megjelentetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!