Makó és környéke

2015.02.11. 20:08

Még idén felállítják Návay Lajos szobrát

Makó - Az idei esztendő Návay Lajos-emlékév lesz, és tervezik az egykor a városháza előtt állt Návay-szoborcsoport újbóli felállítását is – döntött a makói testület. A civil ötletgazda, Halász Tamás örül a rég várt fejleménynek.

Szabó Imre

Návay Lajos 1870-ben született, szobrát 1935-ben emelték, és 1945-ben bontották le – ez a hármas évforduló indokolná, hogy a földeáki születésű, Makó parlamenti képviselőjeként nevet szerzett politikus emlékművét idén újra felállítsák a Maros-parti városban. A képviselő-testület tegnap úgy határozott: Návay-emlékév lesz az idei Makón, ennek keretében pedig a szobrot is újból felállítják. Az országos politika reflektorfényébe Návay Lajos azt követően került, hogy 1906-ban a képviselőház alelnökévé, 1911-ben pedig házelnökké választották. A vörösterror áldozatává visszavonulása után, 1919 áprilisában vált.

A haladó szellemű politikus emlékére emelt három alakból álló szoborcsoportot – Návay, illetve jobbról-balról egy anya lányával, illetve apa fiával – a városháza előtt avatták fel, nagyjából ott, ahol most Kossuthé áll. A főalakból a városi legendárium szerint az egykori szovjet emlékmű reliefje készült, mellékalakjai azonban még megvannak, közvetlenül a polgármesteri hivatal előtt láthatók. Mint megírtuk, kalandos úton kerültek vissza Makóra: négy évtizeden át díszítették a budatétényi Dísznövény- és Kertészeti Kutatóintézet rózsakertjét, mígnem Fodor Lászlónak, a makói cipőipari szövetkezet könyvelőjének, lelkes városvédőnek egyszer ottjártában fel nem tűntek.

A szoborcsoport újbóli felállításának ötletével a közelmúltban egy helybeli civil, [namelink name="Halász Tamás"] – a korabeli Makót és környékét fotókon, illetve képeslapokon bemutató Makó Anno könyvsorozat szerkesztője – állt elő, aki örül az emlékévről és a szoborról szóló döntésnek. Felkarolta az elképzelést [namelink name="Zeitler Ádám"] képviselő (Jobbik), aki az előterjesztést készítette róla, de ugyancsak támogatta az ötletet [namelink name="Weszelyné Véghseő Henrietta"] (Fidesz), aki közadakozás indítását is javasolta. Erre tényleg szükség lehet, mert a Návay-emlékév költségvetése, mint [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester elmondta, 150 millió lesz, a szoboré 80 millió – kormánytámogatást is fognak kérni. Bár eredeti helyére nyilván nem kerülhet vissza, a sportcsarnok előtti téren például fel lehetne állítani az alkotást.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!