Makó és környéke

2011.04.13. 20:47

Még nehezebb lett az iskolatáska

Apátfalva, Maroslele - Nemcsak odahaza, hanem a másik érintett faluban is fejtörést okoz a maroslelei képviselő-testület döntése: nemet mondtak arra, hogy iskolájukat az apátfalvival társulásban működtessék szeptembertől. Hogyan tovább? – kérdeztük a két polgármestert.

Munkatársunktól

Egyelőre várakozó állásponton van Apátfalva, miután kiderült: az ottani képviselő-testület döntése miatt nem társulhat iskolájuk a marosleleihez. Május végéig kell a testületnek eldöntenie, mit lép, a lehetőségek mérlegelése pedig egyelőre azért nehéz, mert nem tudni, a kormány mit akar az oktatási intézményekkel – mondja [namelink name="Varga Péter"] polgármester.

Ha a lelei döntés végleges, három lehetőség közül választhatnak. Az egyik elvben az, hogy az egyháznak adják át az intézmény működtetését – erről még nem volt szó –, a másik, hogy csatlakoznak egy már működő fenntartói társuláshoz – még erről is csak informális tárgyalásokat folytattak –, a harmadik, hogy önállóan működtetik tovább az iskolát. A faluban az iskola a megelőző 3 évben társulásos formában működött, és minden tekintetben szépen fejlődött, így valószínű, hogy ezt a megoldást könnyű lenne elfogadtatni a községben, de az önálló fenntartás mellett is szólnak érvek. A maroslelei nem egyébként ez utóbbi esetben, mivel Apátfalva elesik a közös fenntartásra igényelhető plusznormatívától, nekik 6 millió forintba kerül egy tanévre.

Maroslelének pedig 13 millióba. Miután az ottani képviselő-testület 4:3 arányban elvetette a társulás ötletét – az ügyről beszámoltunk néhány hete lapunkban –, más variáció fel sem merült, mint az önálló működtetés. [namelink name="Martonosi György"] polgármester szerint azonban ez rossz döntés, ami kárt okoz a falunak. – 16 milliót vontak el tőlünk ebben az évben, és nincs más lehetőségünk központi forrásból pluszpénzhez jutni – érvel. Úgy látja, a testület egy része növekedéspárti, a másik megszorításpárti – a kieső társulási pluszfinanszírozást ugyanis másként nem lehet előteremteni, csak komoly megszorításokkal. Még mindig bízik valamiféle pozitív fordulatban, és azt mondja, május végéig még nyitott a kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!