Makó és környéke

2007.12.17. 19:56

Meghalt Bogdánék babája – most még fizethetnek is

Makó - A Pitvaroson élő Bogdánék, miután elvesztették öt hónapos kislányukat, ismerőseik biztatására műhibapert indítottak a makói kórház ellen. Bár az első szakértői vélemények az ő igazukat támasztották alá, az utolsó már nem, a bíróság pedig ezt vette figyelembe az ítélethozatalkor.

Szabó Imre

Most 180-180 ezer forintot kellene kifizetniük a kórháznak és a biztosítónak. Mindketten minimálbért kapnak, fogalmuk sincs, miből térítik meg a perköltséget.

Bogdánné Szilágyi Beatrix a makói kórház előtt. Fotó: Segesvári Csaba
Mintha nem lett volna elég tragédia a Pitvaroson élő Bogdán házaspárnak, hogy kisbabájuk súlyos betegen született, majd meg is halt, most összesen 360 ezer forint perköltséget róttak ki rájuk. Mint 2006 februárjában megírtuk, a kis Boglárka komplikációktól mentes terhességet követően, 2005 nyarán született meg – a vajúdás azonban már nem volt ilyen egyszerű: a kislány nagyobb volt, mint várták, sokáig volt a szülőcsatornában, vákuumos módszerrel húzták ki és közben súlyos agyvérzést kapott. A szülők haza sem vihették. Öt hónapot élt csupán.

Szeretnének másik babát

Bogdánné Szilágyi Beatrix tegnap azt mondta lapunknak: ha minden rendeződik és elcsitul, jövőre szeretnének egy másik babát. – Azt mondják, egy második gyermek egyébként is enyhítené a fájdalmunkat, valamelyest kárpótolná szenvedéseinket – tette hozzá. Abban viszont biztos, hogy másodszorra már nem Makón fog szülni.

A gyászoló szülőknek az egészségügyben járatos ismerőseik – egy orvos és egy védőnő, de mások is – azt tanácsolták, hogy követeljenek kártérítést a makói kórháztól, ahol a pici született. Az édesapa és az édesanya négy-négy millió forintot, illetve 200 ezer forint temetési költséget kért az intézménytől. Eleinte úgy tűnt, a javukra dől majd el a tavaly januárban indult műhibaper, mert két szakértő – a szülők által felkért és a bíróság által kijelölt – is nekik adott igazat. Végül azonban a kórház kérésére véleményt mondott az Egészségügyi Tudományos Tanács is. A testület pedig a korábbiakkal ellentétes szakvéleményt adott, majd a bíróság ennek megfelelő ítéletet hozott – mondja az édesanya, Bogdánné Szilágyi Beatrix. A döntés ellen fellebbezhettek volna, de nem mertek. Most ugyanis a kórház és a perbe bevont biztosító részére is meg kell téríteniük 180-180 ezer forint perköltséget, másodfokon viszont már ennek a dupláját kellene, ha ismét veszítenek.

Bogdánné Szilágyi Beatrix második babáját már nem a makói kórházban szüli meg. Fotó: Segesvári Csaba
A kisbabájuk elvesztése miatti fájdalom mellett a fiatal házaspárt most az is nyomasztja, hogyan fizeti ki ezt a pénzt. Az édesanya takarítónő egy nagyáruházban, párja betanított munkás egy alkatrészgyárban – mindketten minimálbérért dolgoznak. – Kétségbe vagyunk esve – mondja Bogdánné. Méltányosságból mind a kórháztól, mind a biztosítótól kérték, hogy tekintsenek el az összegtől; a kórház azt válaszolta, írjanak az intézményt fenntartó megyei önkormányzatnak – megtették, választ még nem kaptak –, a biztosító egyelőre hivatalosan nem reagált a kérésükre. A részletfizetést állítólag engedélyeznék nekik, de ezt sem tudják, miként fogják teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!