Makó és környéke

2008.02.03. 21:57

Megújult Nagylakon az orvosi rendelő

Felújították a közel hatszáz embert ellátó háziorvosi rendelőt Nagylakon. A beruházáshoz az önkormányzat másfél milliós ajándékot kapott egy cégtől, amely azonban szeretné megőrizni az inkognitóját annak érdekében, hogy más települések ne árasszák el hasonló kérésekkel. Felújításra viszont jóformán minden faluban szükség volna.

Szabó Imre

Különleges ajándékot kapott a háziorvosi rendelő felújításához Nagylak: egy vállalkozás, amely jó munkakapcsolatot alakított ki az önkormányzattal, kicserélte az ajtókat, ablakokat korszerűekre, energiatakarékosakra. Mindez másfél milliós hozzájárulást jelent a beruházáshoz. A cég azonban mint Gyarmati András polgármestertől megtudtuk, szeretné megőrizni az inkognitóját annak érdekében, hogy más települések ne árasszák el hasonló kérésekkel. Nagylak első embere megjegyezte: nagyon hálásak a társaságnak, hiszen másfél millió forint csaknem akkora összeg, mint amennyit egy kisebb falu egy évben fejlesztésre fordíthat. Hogy milyen nagy segítség a nyílászárók cseréje, jelzi, hogy azóta húsz-harminc százalékkal kevesebbet kell fizetni a fűtésért úgy, hogy a betegek végre nem dideregnek a váróteremben.

A nagylaki rendelőt kifestették, megjavították az orvosi műszereket és kicserélték az ajtókat, ablakokat A szerző felvétele
A felújítás persze nem csupán az ajtók és ablakok cseréjéből állt: ki is festették a rendelőt, új bútorokat szereztek be, sőt még a régi műszereket is megjavították. Az önkormányzat erre a befolyt vizitdíjakból fordított félmillió forintot. Nagylaknak egyébként nincs saját háziorvosa, az itt élő közel hatszáz ember ellátásáról két egymást váltó doktor gondoskodik két közeli faluból; mindennap van rendelés. Amikor ott jártunk, épp az apátfalvi Bitó Csaba fogadta a betegeket. Az orvos elmondta, nagyon örül, hogy sikerült a rendelőt rendbe hozni – nem csupán azért, mert emberibbek lettek a körülmények, de azért is, mert miután újra használhatók a műszerek, minden olyan vizsgálatot el tudnak végezni, ami egy háziorvosi rendelőben elvárható.

Gyarmati Andrástól megtudtuk: az önkormányzat szeretné folytatni az épületegyüttes felújítását. Az orvosi rendelőben csempézésre és padlóburkolásra lenne szükség, a tavaly megnyílt fiókgyógyszertár és a gyermekjóléti szolgálat szomszédos helyiségeiben pedig ugyanarra a munkára, amit a rendelőben már elvégeztek. A beruházáshoz egyelőre keresik a pályázati forrásokat.

Nemcsak Nagylakon gond a rendelő

A Makó környéki falvak jóformán mindegyikében kellene költeni az orvosi rendelőre. Magyarcsanádon például tavaly szerény összegű címzett támogatásból és komoly saját hozzájárulással végezték el a legsürgetőbb belső felújítási munkákat kétmillió forintból, de a nyílászárók cseréjére és a tető felújítására ez már nem volt elég – tudtuk meg a polgármestertől, [namelink name="Farkas János"]nétól. Kiszombor polgármestere, Szegvári Ernőné arról tájékoztatott, hogy a két területi ellátási kötelezettséget viselő rendelő közül az egyiket az ott dolgozó háziorvos nemrég felújította, akadálymentesítette, de ezen az épületen is lenne még munka bőven. A másik teljes felújítására most nyújtanak be pályázatot – ez 44 milliós beruházás lesz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!