Makó és környéke

2014.05.19. 22:30

Menedékjogot kér Bodóné

Makó - Devizahitele miatt ellehetetlenült a megélhetése a makói Bodó Lászlónénak, ezért végső kétségbeesésében most megpróbál menedékjogot kérni Ausztriában. Erre aligha lesz lehetősége, története azonban tanulságos. <br>

Munkatársunktól

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Az 56 esztendős makói rokkantnyugdíjas, [namelink name="Bodó Lászlóné"] devizahitel-kálváriája 5 esztendeje kezdődött, amikor az osztrák határ közelében, a Vas megyei Káldon megvett egy egykori gyárépületben kialakított házat.

Makón, a Csillag utcában is van háza; a káldit azért vette, hogy közel legyen a határhoz, ott él  ugyanis a fia, ráadásul úgy gondolta, a határon átjárva könnyebben találhat magának kiegészítő munkát – szakmája szerint varrónő, több nyelven beszél, dolgozott már külföldön.

A megoldás az lett volna, hogy eladja a makói házat, és annak az árán vesz Káldon másikat, a makói házat azonban 10 éve hirdeti, de senkinek sem kell. Így jobb híján felvett 6 és fél milliót – svájcifrank-alapú hitelben. A történet folytatása sokaknak ismerős lehet.

Bár a hitel felvételekor úgy gondolta, az ő, illetve férje közös, összesen 150 ezer forintos jövedelméből vissza tudják majd fizetni a kölcsönt, a havi törlesztés megugrott, 30 ezerről közel 100 ezerre nőtt, a tartozás pedig 5 évi törlesztés után 12 milliósra. Közben Bodóné férje idősotthonba vonult, így az ő nyugdíjára már nem számíthat. Most ott tart, hogy a 32 ezer forintos rokkantnyugdíját lényegében teljes egészében a banknak fizeti, megélhetése ellehetetlenült.

Végső kétségbeesésében a kérdéses ingatlant megpróbálta felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek, de ezt is csak a hitelező pénzintézet hozzájárulásával, azon keresztül lehet megtenni – a bankban pedig azt mondták neki, az ügyintézésre jogszabályban megszabott 30 napos határidő ugyan lejárt, de legyen türelemmel, sokan várnak hasonló kérelem elbírálására.

Bodóné a gyógyszereit most úgy tudja kiváltani, hogy jó szándékú orvosa maga veszi meg neki. Azt mondja, arra készül, hogy menedékjogot kérjen Ausztriában; épp Győrbe készül, az osztrák konzuli képviseletre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!