Makó és környéke

2012.03.22. 18:20

Minisztériumi program a makói hagymáért

Budapest, Makó, Tápiószele - A Vidékfejlesztési Minisztérium a termelők bevonásával programot dolgoz ki a makói vöröshagyma termesztésének újjáélesztésére.

Munkatársunktól

A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez, sőt a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek. A Makói Hagyma Program magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését és a termelői összefogás ösztönzését is.

A térség országgyűlés képviselője, [namelink name="Mágori Józsefné"] a napokban makói hagymatermesztőkkel együtt ellátogatott Tápiószelére, ahol makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak. Ők az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett rövid távon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb hozamú fajtát találjanak.

Megírtuk: Mágoriné kezdeményezésére szerveződik a Makói Hagymaszövetkezet, amely esélyt adna a hagymatermesztés fellendülésére és arra, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra megélhetéshez jusson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!