Makó és környéke

2016.03.30. 20:30

Mosoda és fürdő is épül Honvédban

Tehetséggondozásra és egy mosoda-fürdő építésére is jut a 219 millió forintból, amelyet Makó a zömmel romák lakta Honvéd városrészre költene. A nemzetiségi önkormányzat nem érzi teljesen magáénak a programot.

Sz.I.M.

Ismét terítékre került a migránskérdés a makói testületi ülésen, az alpolgármesteri beszámoló kapcsán. Török Miklós (DK) azt kérdezte [namelink name="Czirbus Gábor"] alpolgármestertől (Fidesz), hogy alpolgármesteri minőségben vagy a kormánypárt városi elnökeként nézte meg a hármas határnál folyó munkálatokat? Szerinte ugyanis ez a terület nem tartozik Makóhoz.


Az alpolgármester azt mondta, természetesen alpolgármesterként, hiszen fontos számára a makóiak biztonsága, és oda is szúrt egyet Töröknek, mondván: ha nem hagyná ott folyton az üléseket, nem siklana el ilyen információk fölött (emlékezetes: a migránskvóta elleni szavazás idejére a DK-s képviselő kivonult az ülésteremből). Erre több, a polgármesteri többséghez tartozó képviselő is rátromfolt; [namelink name="Sánta Sándor"] például azt is mondta, akik támogatják a migránsokat, ajánlják fel nekik magukat és családjukat.


Elfogadta a testület azt az előterjesztést, amely szerint a város 219 milliós, teljes egészében finanszírozott pályázati támogatást kér a jelentős részben romák lakta Honvéd városrész fejlesztésére. A pénzből többek között különböző szakmai programok indulnának: tehetséggondozás, tanulóműhely, egészségfejlesztés, pénzügyi-jogi szaktanácsadás, elindulna egy még kiválasztás alatt álló épületben a helyi közösségi klub, és létesítenének fürdőhelyiséggel rendelkező mosodát is. A testület a pályázati anyagot megszavazta, a makói roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, [namelink name="Gilingerné Ráday Krisztina"] azonban azt mondta, ők csak részben érzik a magukénak a programot.


Kifogásolta a fürdőhelyiség ötletét, és azt kérte, az idős, egyedülálló honvédiak is kapcsolódhassanak be valahogy az épületek saját kezű felújítását célzó kalákaprogramba. [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester (Fidesz) azt mondta, a program szerinte mérföldkő lesz Honvéd életében, és a kidolgozásba a kisebbségi testületet is bevonták. Az is elhangzott: nyáron egy másik, még nagyobb összegű pályázat benyújtása is várható, amiből többek között utak, járdák felújítására is költhetnek.

Visszatért Gáspár


A tegnapi ülésen minden képviselő jelen volt. Ez azért lényeges, mert azt jelenti, hosszú betegsége után visszatért [namelink name="Gáspár Sándor"] (MSZP), akiről megírtuk, érszűkület miatt operálták tavaly decemberben, és képviselőtársa, [namelink name="Hadik György"] látta el sebét és küldte további vizsgálatra (2016. január 12.: Fideszes gyógyított MSZP-st). Felépüléséhez több képviselő, illetve [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester külön is gratulált jó egészséget kívánva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!