Makó és környéke

2019.06.23. 15:49

Nagyér kis tavát a gólyák is szeretik

Nagyéren, a 128 millió forintos turisztikai beruházás elemeként mesterséges tavat építettek az önkormányzati tulajdonú Zöld Béka Panzió udvarán.

Kovács Erika

– Ez egy közel 200 négyzetméter vízfelületű kis tó. A közepe mélyebb, ott körülbelül 90 centiméter a vízmélység, a partközelben pedig sekélyebb – mutatta a tavat Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere. Középen kavics borítja a tavacska alját, a szélén homokos. Ide telepítették a tájhonos növényeket.

 

– Van itt nyílfű, nőszirom, különböző sás- és nádfélék. Telepítettünk tavirózsát is. Gyermekkoromban egyébként a Száraz-ér sekélyebb részeiben is voltak tavirózsák

– emlékezett vissza.


Ezen a vizes élőhelyen azt is bemutatják, hogy a Körös–Maros Nemzeti Park fokozottan védett élőhelyein, amelyek nem látogathatók, milyen növények találhatók. A telepítés a növényekhez igazodóan folyamatos lesz. A kialakításhoz és a gondozáshoz a nemzeti park szakembereitől kapnak segítséget. Kis táblákon mutatják majd be, hogy melyik növényről mit kell tudni.

A kis tóban halak úszkálnak és békák is vannak. Az utánpótlás is megjelent. Lőrincz Tibor megjegyezte, a Zöld Béka udvarán nem lesz gond a szúnyogokkal, ha az ebihalak is megnőnek. Hogy a tápláléklánc ne szakadjon meg, a gólyák is rendszeres vendégei a tó környékének. Nagyéren több gólyafészek is található.


A Zöld Béka Panzió udvarán egy megfigyelőhelyet is építettek. A speciális üveggel ellátott faépítményben anélkül lehet megfigyelni a tó körüli élővilágot, hogy megzavarnánk az állatok életét. Meg lehet lesni például, hogy hogy szereznek táplálékot a gólyák. Hosszú ideig elbóklásznak a parton. Gyakori vendégek a fecskék is. Innen visznek a fészkük építéséhez, javításához vizet a csőrükben.


A kis tó és környéke a nagyéri turisztikai látványosságok része. Ingyen megtekinthetők.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!