Makó és környéke

2016.01.29. 15:30

Nagylak felszabadult, de két falut kamionok százai leptek el

Ami Nagylaknak öröm, Apátfalvának és Magyarcsanádnak bosszúság: a határközségből eltűntek, a két falut kettészelő régi 43-as úton viszont újra tömegesen járnak a kamionok.

Szabó Imre

– A fiam a főúton lakik, naponta látogatom. Néha negyedórát kell várnom, mire az úttesten át tudok kelni – mondta a 79 éves magyarcsanádi nyugdíjas, Sztáncs Istvánné. Hozzátette: a legjobban a gyerekekért aggódik, akik reggelente iskolába mennek, félő, hogy valamelyiket elcsapja egy kamion. Nem jobb a helyzet a szomszéd faluban, Apátfalván sem. Szilágyi Ferenc, akinek a háza alig néhány méterre áll a 43-astól, arra panaszkodott, hogy a zajtól nem tudnak aludni, és a nagy forgalom miatt mindent belep a por. – Fél éve azt hittük, megszabadultunk a kamionáradattól, erre most megint itt vannak. 

A magyarcsanádi Sztáncs Istvánné / Az apátfalvi Szilágyi Ferenc életét megint megkeserítik a kamionok. A szerző felvétele

A magyarcsanádi Sztáncs Istvánné / A szerző felvétele.


Nem értem, mi a logika abban, hogy 500 ember életét megkönnyítik, 4500-ét pedig tönkreteszik – jegyezte meg.

A két faluban nagyjából két hete hajtanak át újra a kamionok. Az M43-as átadása után mindenki azt hitte, végleg megszabadultak tőlük, nem repedeznek tovább a házak, csakhogy kiderült, a teherjárművek jelentős része nem tudja az országot a csanádpalotai átkelőnél elhagyni. Így azok onnan a régi, nagylaki átkelő felé indultak meg, most már ezt a falut kettévágva. A helyzetet a közelmúltban úgy oldották meg, hogy módosították a kamionok útvonal-engedélyezését, illetve kihelyezték azokat az új táblákat, amelyek az M43-asról Makó után leterelik azokat a régi 43-asra (2016. január 23.: Eltűntek a kamionok). Nagylak fellélegezhetett – Apátfalva és Magyarcsanád pedig ismét szenved a napi 600 kamiontól.


Szekeres Ferenc, Apátfalva polgármestere azt mondta, a forgalom újbóli növekedése miatt az emberek naponta panaszkodnak neki személyesen vagy telefonon. Szerinte a Nagylakot mentesítő megoldás nem igazságos, hiszen Apátfalva és Magyarcsanád az M43-as átadása előtt több mint egy évtizeden át szenvedett a kamionáradat miatt. A döntés előtt ráadásul meg sem hallgatták őt. Szerinte jobb lett volna a nagylakiakat néhány hónap türelemre kérni, nyárra ugyanis elkészül Makónál a mérlegház, ami a teherforgalmat mérsékli majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!