Makó és környéke

2019.08.13. 19:10

Négy belterületi útszakasz újul meg Makón

Augusztus 20-a után, 60 napos határidővel, négy belterületi és két külterületi út újul meg Makón. A munkát helyi vállalkozó nyerte el a közbeszerzési pályázaton.

Kovács Erika

- 2014-ben a városvezetés, a közlekedési lehetőségek javítása érdekében, a vonalas infrastruktúra fejlesztését tűzte ki célul – mondta a kedden megtartott sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere.


- Az elmúlt években több állami támogatást is kaptunk. A Földeák felé vezető út, a csanádpalotai és a maroslelei autóút is megújult. Kerékpárutak is épültek. Nemrég adtuk át a Makó – Maroslele – Hódmezővásárhely közötti bicikliutat. Megépült a Makó és Kiszombor közötti kerékpárút is.


A polgármester arról is beszélt, az önkormányzat három éve járdafelújítási programot indított. Ennek köszönhetően három év alatt 426 millió forintot fordítottak erre a feladatra. A városban összesen 270 kilométer járda található, aminek mintegy 10-15 százaléka még felújításra szorul. A program nem áll meg. A körzet képviselőinek bevonásával a következő két évre is elkészült a járdaprogram.

Farkas Éva Erzsébet polgármester és a Borci Trans Kft. vezetői jelentették be az útfelújításokat. Fotó: Kovács Erika

Farkas Éva Erzsébet polgármester és a Borci Trans Kft. vezetői jelentették be az útfelújításokat. Fotó: Kovács Erika

Azokat a pályázati lehetőségeket is felkutatták, amelyek a bel- és külterületi utak felújítására nyújtottak lehetőséget. A Vidékfejlesztési Program révén tavaly írták alá a támogatási szerződést a külterületi utak felújítására, állagmegóvására, illetve erőgép vásárlására. A pályázatot Csanádpalotával közös konzorciumban nyújtották be. Összesen 114 millió forint támogatást kaptak, amihez 10 százalékos önerőt kellett biztosítani. A Vágotthalmi dűlő 2767 méteren, a Rác út 971 méteren újul meg. Csanádpalota pedig úttisztító gépet vásárolt a pályázati forrás segítségével.


Farkas Éva Erzsébet arról is beszélt, hogy az önkormányzat a 2019-es költségvetés terhére 35 millió forintot különít el a belvárosi autóutak felújítására. Ennek köszönhetően a Váradi-, a Barcsai-, a Vasút sor és Makó-Rákoson a Kossuth utca egy-egy szakasza újul meg.


A közbeszerzési eljárás nyertese makói cég lett, a Borci Trans Kft. A kivitelezési szerződést tegnap írták alá. A kivitelező cég ügyvezetője, Boros Sándor elmondta, augusztus 20-a után kezdik a munkát, amire 60 napos határidőt kaptak. A belterületi utakon aszfaltoznak, a külterületi utak, illetve a Vasút sori szakasz pedig mart aszfalt borítást kap.




 

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!