Makó és környéke

2009.05.07. 21:42

Nem tudják tovább húzni a nadrágszíjat

Makó - A Makó környéki falvak némelyikében takarékossági intézkedések egész sorát vezették be idén, de van olyan község is, ahol azt mondják: már nincs több lyuk a nadrágszíjon. Ez utóbbi falu, Óföldeák polgármestere szerint elképzelhető, hogy az év végére ellehetetlenül az önkormányzat.

Szabó Imre

Takarékossági intézkedések egész sorát vezették be az idei évben az 1700-as lélekszámú Magyarcsanádon. A spórolás persze nem új keletű: az önkormányzat már tavaly megvonta például minden alkalmazottól az összes béren felüli juttatást, és szeptember óta társulásban működtetik az óvodát és az iskolát Apátfalvával – tudtuk meg a polgármestertől, Farkas Jánosnétól. Idén a spórolást magukon kezdték a képviselők: lemondtak a tiszteletdíjukról, a magyarcsanádi lakosokra pedig az ró pluszterhet, hogy idéntől a szemétszállítási díjat már maguknak kell fizetniük, nem a kommunális adóbevételből fedezik – ez utóbbi mértékét is megemelték. Létszámleépítés viszont nem lesz: ha bárkit elküldenének a hivatalból, az már a kötelező feladatok ellátását veszélyeztetné. A költségvetés 253 milliós, a forráshiány 67 millió forint.

A kényszerű takarékosság jellemzi a román határ menti Nagylak gazdálkodását is. A 600 lelket számláló falu első embere, [namelink name="Gyarmati András"] lapunknak elmondta: a képviselők itt is meghúzták a maguk nadrágszíját, és a korábban már amúgy is alaposan megnyirbált tiszteletdíj feléről mondanak le – tehát bruttó 7500 forintjuk marad havonta. Ráadásul a hivatal fűtésén is spórolnak, épp most fogják felújítani a rendszert, és ezek után már tudják az épületet szakaszosan, helyiségenként is melegíteni. A polgármesteri hivatalban hárman dolgoznak, közülük 1 ember munkaidejét csökkentik. A falu költségvetése 80 milliós, a forráshiány 24 millió körül várható. A polgármester ugyanakkor megjegyzi: számláikat rendben fizetik, elmaradásuk nincs.

Óföldeák: már nincs min spórolni

[namelink name="Hajnal Gábor"], a félezres Óföldeák polgármestere lapunknak azt mondta, váratlan bevételek miatt tavaly egyensúlyba került a költségvetésük, idén viszont erre már aligha kerül sor. Megszorításokat ennek ellenére nem terveztek, egyszerűen azért, mert nincs min spórolni. Önálló intézményük csak egy van, a közösségi házként működő egykori iskola, de ahhoz, hogy itt a rezsiköltségből lefaraghassanak, milliós fűtéskorszerűsítő beruházásra van szükség. Alkalmazottakat már nem tudnak elküldeni, a képviselői tiszteletdíj mérséklését pedig nem tárgyalta meg a testület, bár a falu első embere felvetette az ötletet. Hajnal Gábor szerint ha minden változatlanul marad, az év közepére-végére ellehetetlenülhet a falu. Az önkormányzat költségvetése egyébként 42 milliós, a forráshiány 8 millió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!