Makó és környéke

2010.05.05. 21:55

Nevet keresnek a maroslelei kultúrháznak

Maroslele - Megújult a maroslelei művelődési ház – arról viszont még nem döntött az önkormányzat, kinek a nevét vegye fel. A makói kistérségben viseli már kultúrotthon többek között Erdei Ferenc, Ady Endre és Kelemen László nevét is.

Munkatársunktól

Nevet keres Maroslele a most megújult kultúrháznak, amelyre a falu 55,2 milliót költött felújítás, átalakítás formájában. A pénz 90 százaléka pályázati támogatás volt; kibővítették a nagytermet, klubhelyiséget, információs pontot, új vizesblokkot és öltözőket alakítottak ki. A falu vezetése ugyanakkor azt is eldöntötte, hogy elkereszteli az eddig névtelen intézményt, és ehhez várja a helyiek javaslatait. Mint Martonosi György polgármestertől megtudtuk, két ötlet érkezett a polgármesteri hivatalba: Annus Józsefet, illetve József Attilát javasolták – döntés még nem született.

Míg a makói művelődési házat Hagymaháznak hívják, így tisztelegve azok előtt a hagymakertészek előtt, akik a régi kultúrházat saját pénzükön építtették, a térség településein előfordul, hogy nincs névadója a kultúrotthonnak – de az ellenkezőjére is akad példa. Dózsa György nevét viseli az apátfalvi, Ady Endréét a kiszombori, Erdei Ferencét a pitvarosi, Kelemen Lászlóét pedig a csanádpalotai. Utóbbi különösen találó névadás, hiszen a magyar színjátszás megalapítója utolsó éveiben Csanádpalotára vonult vissza, és a város római katolikus temetőjében nyugszik.

Annus József vagy József Attila?

Annus József író, költő, lapszerkesztő és politikus Maroslelén született. Már viseli a nevét a községben az Annus József köz, amely nincs messze a Rózsa utcai szülői háztól. József Attilának nincs ilyen szoros kötődése a faluhoz, de az egész makói térséghez fűzik szálak, hiszen a Maros-parti város gimnáziumában tanult. József Attila utca is van Maroslelén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!