Makó és környéke

2017.08.24. 21:36

Októberben nyithat: 1700 négyzetméter falat festenek át, kicserélik a tetőt a Hagymaházban

Makó - Javában zajlik Makó ikonikus épületének, a Makovecz Imre által tervezett Hagymaháznak a felújítása. Hamarosan a bejárat felőli tornyokat is állványerdő borítja majd - a munka októberre fejeződik be.

Szabó Imre

– Az ablakokon besüvített a szél, nagyon nehéz volt az épületet felfűteni. De az is megesett, hogy úgy beázott, hogy bekapcsolt miatta a tűzjelző rendszer – mondta a Hagymaház állapotáról Zsámboki Erika igazgató. Az 1998-ban átadott épület Makó első Makovecz-épülete volt, és a város bekerült vele a modern építészet világatlaszába is. Egyelőre  kívül-belül elszomorító képet mutat: a vakolat mállik, a falakon, a mennyezeten beázások foltja, a homlokzatot hosszú repedések csúfítják el, de már tart az ígért felújítás. A beruházás egyébként 130 millióba kerül.

Fotók: Szabó Imre

Fotók: Szabó Imre

Czirbus Gábor alpolgármester a részletekről elmondta, a munka augusztus elején indult az egyik hátsó torony felújításával – kicserélték az üveglapokat, a fémszerkezetet és a torony falait, illetve az ablakokat átfestették –, aztán folytatódik a másik toronnyal, majd szeptemberben a két elsővel. A beruházás legfontosabb eleme, hogy a terméspala tetőt kibontják, kicserélik alatta a régi, tönkrement fóliát, illetve szigetelőréteget – ebből adódik az épület legnagyobb hővesztesége. A tetőn bádogosmunkákat is végeznek, illetve 3 sorban hófogókat szerelnek fel. A tornyokon és a homlokzaton éktelenkedő repedéseket lecsiszolják, a gombás felületeket fertőtlenítik, a falakat újravakolják és újrafestik, ahol szükséges. Összesen 160 négyzetméternyi üveget cserélnek ki, 1730 négyzetméternyi falat festenek át, és 910 négyzetméternyi fafelületet fognak kezelni.


A ház október elején nyílik újra. Zsámboki Erika elmondta, többek között olyan szokásos őszi programokkal várják  a közönséget, mint az Óperencia-bérlet előadásai, a Maros Táncegyüttes gálaműsora, és lesz Dumaszínház-est és Héttorony Fesztivál is. A jegyeket elővételben a sportcsarnokban lehet addig megvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!