Makó és környéke

2017.10.20. 13:15

Országos ritkaság a makói piros-fehér-zöld víztorony: az ünnepi fények titkai a város tetején

Makó - Nemzeti ünnepeinken, így október 23-án is messziről piros-fehér-zöld fénnyel világít a makói víztorony üvegezett terasza. Ez mind a mai napig országos kuriózum.

Szabó Imre

– Az eredeti elképzelés az volt, hogy a víztorony tetejére egy hatalmas nemzeti színű lobogó kerül az ünnepek alkalmával, ám kiderült, ezt nehéz volna megvalósítani, és alig-alig látszana – mondta a kuriózum eredetéről Medgyesi Pál, a tornyot is évtizedeken át üzemeltető, időközben megszűnt makói vízmű egykori vezérigazgatója. A makói víztorony egyébként – mint már megírtuk – 43 méter, azaz 15 emelet magasságú, és 50 esztendeje áll; 196 lépcsőfok vezet a tetőteraszára, amely alatt a víztárolók találhatók.

A díszkivilágítás szerelésénél is ott voltunk 2016-ban. Fotó: Szabó Imre

A díszkivilágítás szerelésénél is ott voltunk 2016-ban. Fotó: Szabó Imre

Az, hogy a víztorony tetején legyen valamilyen fény, kényszer szülte ötlet volt: mivel annak idején a szivattyúház és a torony között nem volt adatátviteli összeköttetés, a kommunikációt jelzőfénnyel oldották meg. A kilencvenes években aztán ezt fejlesztették tovább úgy, hogy a 2 lámpatest mellé még 11-et szereltek, így a világítás körbeért. Ez persze fehér fényt adott. Az armatúrákat aztán a kilencvenes évek közepe táján cserélték le olyanokra, amelyekbe 3 fénycső helyezhető, és ez már lehetővé tette, hogy a színeket egymás után váltva piros-fehér-zöld legyen ünnepnapokon a víztorony fénye. A hétköznapi alapszín egyébként ma már nem fehér, hanem kék, utalva a víz színére. Medgyesi Pál azt mondja, nem tud arról, hogy bárhol az országban lenne hasonló.


A víztorony persze nem csak ezért különleges Makón. A terasz kilátója miatt is, amely szervezett csoportok számára látogatható – ez Mendei Árpád pedagógus ötlete volt. De ugyancsak egyedi az íves lábazata a szokásos kerítés helyett, illetve a festése. Mai színét 2013-ban, egy felújítás alkalmával, a makóiak véleménye alapján nyerte el. – Mindezzel együtt a makói víztorony már nem egy a hasonló szürke betonmonstrumok közül, hanem a város éke, turisztikai nevezetessége és világítótornya is – tette hozzá Medgyesi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!